ВАГ вітає ухвалення законопроекту №7632 та водночас закликає владу передбачити компенсаційні механізми втрат місцевих бюджетів

by [email protected]

Всеукраїнська асоціація громад  вітає прийняття Парламентом проекту Закону № 7632 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно».

Закон звільняє від обов’язку сплачувати плату за землю, мінімальне податкове зобов’язання та єдиний податок за сільськогосподарські угіддя, які розташовані на територіях, де ведуться чи велися бойові дії або тимчасово окупованих росією. Також ці платежі тепер можна не здійснювати за землі, що перебувають у консервації або забруднені вибухонебезпечними предметами.

Водночас, проаналізувавши запропоновані зміни, Всеукраїнська асоціація громад пропонує Уряду надати органам місцевого самоврядування відповідні фінансові компенсатори, щоб  вони змогли покрити бюджетні втрати внаслідок припинення надходження податків з замінованих територій.

ВАГ переконана, що політика держави у цьому питанні повинна бути збалансована та враховувати інтереси не тільки платників податків з точки зору зменшення податкового навантаження, а й місцевого самоврядування для досягнення балансу ресурсів, необхідних громадам.

© Всеукраїнська асоціація громад