Як через підвищення прозорості покращити ефективність місцевого самоврядування

by Інна Тесленко

Всеукраїнська асоціація громад підтримує закон щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування (№3590), але пропонує ретельно підійти до його впровадження, що дасть можливість громадам більш ефективно врядувати.

Про це зазначив директор з розвитку-заступник виконавчого директора Всеукраїнської асоціації громад Ігор Абрам’юк під час круглого столу на тему: «Прозорість місцевого самоврядування як складова процесу децентралізації. Практика сьогодення. Шляхи розвитку», який проводив Комітет ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування у Житомирі.

«Впровадження закону – це набагато відповідальніша історія, ніж просто його ухвалення. Наразі нам потрібні чіткі та реалістичні підзаконні акти та роз’яснення, які дозволять ОМС належно впровадити положення закону. Наприклад, питання легітимності рішень місцевих рад у разі неможливості здійснення запису засідання», – пояснив він.

За словами Ігоря Абрам’юка, це слід зробити так, щоб у ОМС не довелось запроваджувати посаду ще одного заступника з питань прозорості.

«Важливо зробити так, щоб всі запропоновані зміни не стали навантаженням на громади, а навпаки – щоб вони дозволили ефективніше урядувати. І треба тримати цей баланс між відкритістю та дієвістю. І ми як Асоціація прямо зацікавлені в тому, щоб громади отримували дієві інструменти для роботи, адже часто в них не вистачає інституційної та організаційної спроможності», – сказав директор з розвитку Всеукраїнської асоціації громад.

Також він звернув увагу на те, що реальне залучення громадян через ефективні механізми посилює самоврядність.

«Одна справа ходити з прапором по вулиці, а інша – знати, що відбувається, і пробувати брати участь у врядуванні по суті. А це набагато складніше. Саме тому, коли ми маємо правильні механізми залучення, у нас зменшується кількість людей, які просто проти всього», – підсумував Ігор Абрам’юк.

Зазначимо, що в межах заходу учасники обговорили питання прозорості місцевого самоврядування як невід’ємної складової реформи децентралізації в Україні, сучасного стану та пріоритетних напрямків для посилення відкритості та прозорості у діяльності органів місцевого самоврядування.

Участь у заході, окрім народних депутатів, взяли представники виконавчої влади та голови територіальних громад Житомирщини. Асоціація далі працюватиме над питаннями, які озвучили в межах заходу представники місцевого самоврядування.

© Всеукраїнська асоціація громад