Головна Новини ВАГ підтримує ініціативи влади, спрямовані на спрощення та підвищення ефективності співробітництва громад

ВАГ підтримує ініціативи влади, спрямовані на спрощення та підвищення ефективності співробітництва громад

by Інна Тесленко

Всеукраїнська асоціація громад підтримує ініціативи влади, спрямовані на вдосконалення як законодавчого регулювання, так і технічних складових забезпечення міжмуніципального співробітництва (ММС) громад. 

Зокрема, йдеться про створення електронного Реєстру договорів про співробітництво територіальних громад, який презентувало Мінвідновлення.

Як зазначив директор з розвитку-заступник виконавчого директора Всеукраїнської асоціації громад Ігор Абрам’юк, для невеликих громад, якими опікується асоціація, будь-яке таке вдосконалення вкрай важливе. 

«Підвищення спроможності громад та підвищення ефективності управління на місцях має, зокрема, відбуватись через налагодження співробітництва між громадами, а не через намагання їх подальшого укрупнення. Бо занадто велика громада – це гірше, ніж занадто мала. Справжню згуртованість значно легше забезпечити через усвідомлену співпрацю громад, аніж через їхнє зайве укрупнення», – висловив він думку, сформовану в діалозі з членами ВАГ.

За словами представника Всеукраїнської асоціації, агломераційні взаємодії мають реалізовуватися насамперед через співпрацю, а не через диктат центру агломерації та спроби великих міст поглинути якомога більше навколишніх сільських населених пунктів. Як показує практика, зауважив Ігор Абрам’юк, таке поглинання, як правило, не призводить до процвітання поглинутих сільських територій.

Також об’єднання зусиль ОМС значно підвищує їхні шанси на успішний фандрейзинг, додав він. 

«До того ж не слід забувати, що інструменти ЄС щодо підтримки місцевого, зокрема, сільського розвитку також потребуватимуть від громад ефективної співпраці. До прикладу, групи дії LEADER у багатьох країнах утворюються саме в міжмуніципальних утвореннях, а не у окремих муніципалітетах», – сказав директор з розвитку Асоціації.

Саме тому ВАГ підтримує і надалі підтримуватиме всі ініціативи міністерства, які дозволять зробити ММС простішим та ефективнішим.

Читайте також