ВАГ висловила зауваження до постанови уряду про оплату праці посадовців ОМС

by Інна Тесленко

Всеукраїнська асоціація громад має зауваження та пропозиції стосовно ухваленої урядом постанови «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. №268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів».

30 квітня цього року уряд ухвалив зазначену постанову, відповідно до якої підвищено розміри посадових окладів посадових осіб органів місцевого самоврядування та рекомендовано на час дії воєнного стану преміювати  посадових осіб ОМС в розмірі, що не перевищує 100 % посадового окладу.

Гроші на ці цілі мають йти виключно в межах фондів заробітної плати, передбачених у кошторисах відповідних органів. 

Звичайно, встановлені урядом нові оклади посадових осіб ОМС є більшими за їхні попередні розміри, що є позитивною новиною. Проте, Всеукраїнська асоціація громад вважає за необхідне звернути уваги на ті проблемні аспекти, які мають бути вирішені.

По-перше, не дивлячись на підвищення розмірів окладів посадових осіб ОМС, ухвалена постанова КМУ передбачає посадові оклади нижчі за розмір мінімальної зарплати, що встановлена урядом.

Така ситуація не є прийнятною, адже фактично держава не гарантує посадовій особі органу місцевого самоврядування мінімально оплачуваний рівень оплати праці та забезпечення своєї життєдіяльності.

Таким чином, тільки застосування преміювання та надбавки за вислугу років дозволяє посадовцю ОМС розраховувати на наближений до ринкового рівень оплати праці. Проте, не завжди такі інструменти є працюючими, зокрема для молодих спеціалістів. 

У цій частині Всеукраїнська асоціація громад підтримує положення проекту Закону № 11054 «Про внесення змін до Закону України  «Про службу в органах місцевого самоврядування» щодо забезпечення гідних умов оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування», поданий народними депутатами України В. Безгіним, О. Корнієнком та іншими в частині встановлення мінімального розміру посадового окладу посадової особи місцевого самоврядування, який не може бути меншим мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року. 

По-друге, відповідно до Додатків 50, 51 прийнятою постановою КМУ використання показника чисельності населення на території громад на поточний рік визначається на рівні чисельності наявного населення на 1 січня календарного року. Для визначення такого показника, за інформацією Міністерства фінансів України, використовуються дані Єдиного державного реєстру територіальних громад.

Тому, звертаємо увагу громад на те, що до моменту відновлення використання офіційних статистичних даних та напрацювання нових законодавчих моделей формули балансу, необхідно здійснювати постійне наповнення даних Єдиного державного реєстру територіальних громад.   

© Всеукраїнська асоціація громад