Міжнародна співпраця у подоланні наслідків війни

by [email protected]

Щоб допомогти представникам громад знайти партнерів та налагодити міжнародну співпрацю, Всеукраїнська асоціація громад за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) провела тренінг «Міжнародне співробітництво в рамках проекту «Згуртовані громади».

До тренінгу доєднались більше 100 учасників — голови територіальних громад, їх заступники, представники ОМС.

Іван Слободяник, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад, який підключився до трансляції з Брюсселю, де наразі перебуває з робочою та навчальною поїздкою, зазначив, що Асоціація має на меті підтримувати міжнародні практики співробітництва громад, вдосконалювати їх та об’єднувати зусилля навколо координації допомоги міжнародних партнерів. Він розповів про досвід організації міжнародного співробітництва Асоціації:

«За останній рік Всеукраїнська асоціація громад стала членом Європейського альянсу сільських територій, а також почесним членом Європейської асоціації ELARD».

Надія Слюсарчик, координатор логістичного напряму ВАГ, наголосила, що міжнародне співробітництво є ефективним інструментом на шляху відновлення громад, завдяки якому існує можливість залучати не тільки матеріально-технічну допомогу від іноземних партнерів, а й впроваджувати найкращий світовий досвід, аби відновлювати постраждалі від війни населені пункти.

«Проект «Згуртовані громади» створює зв’язки між українськими громадами, які потребують підтримки, але не мають досвіду міжнародної співпраці, з муніципалітетами ЄС, які мотивовані та готові допомогти», – додала Надія Слюсарчик.

Вона також розповіла про досвід міжнародної співпраці ВАГ: методи пошуку партнерів,перелік донорських організацій, з якими безпосередньо працює Всеукраїнська асоціація громад.

Практичним кейсом міжнародного співробітництва для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану поділився Бова Юрій, Тростянецький міський голова, член Правління ВАГ від Сумської області. 

Він розповів історію відновлення Тростянецької громади, яка пробула 31 день в окупації. За його словами, лист до міжнародних донорів має містити чітку інформацію про пошкоджений об’єкт, з детальним описом, відео- та фотофіксацією, чіткий перелік техніки та устаткування, яке необхідне для повноцінного функціонування установи. За його словами, таку пропозицію якісніше розглядають міжнародні партнери. Він також наголосив, що для успішного налагодження міжнародного партнерства громаді необхідно бути проактивною, брати участь в форумах, конференціях, міжнародних ініціативах, проектах.

Панчук Микола Миколайович, Гощанський селищний голова, голова Рівненського обласного відділення ВАГ, поділився досвідом передачі допомоги від міжнародних донорів через Гощанську селищну територіальну громаду Рівненської області громадам, постраждалим від агресії російської федерації.

Богдан Кирлик розповів про всі деталі транскордонного співробітництва на прикладі Великоберезнянської селищної територіальної громади Закарпатської області, в якій з початку війни працює хаб, до якого надходить допомога з-за кордону, після чого переправляється до інших громад, або  розподіляється відповідно до потреб ВПО.

Літвінова Яна, Старобільський міський голова, голова Луганського обласного відділення ВАГ, розповіла про віддалену роботу адміністрації, як наразі працюють заклади освіти та медицини,  релоковані з Луганщини та як відновлюють економіку громади за допомогою міжнародної донорської підтримки.

© Всеукраїнська асоціація громад