Земельні відносини в Україні 2023 році: абетка для малих виробників

by [email protected]

Запрошуємо вас взяти участь у навчально-інформаційному заході: «Земельні відносини в Україні 2023 році: абетка для малих виробників».

Даний захід проводиться у рамках серії навчальних та інформаційних заходів з питань аграрного та сільського розвитку, які організовано проектом ЄС «Інституційна та політична реформа дрібномасштабного сільського господарства в Україні» (IPRSA) у співпраці з Програмою «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні», що фінансується ЄС та впроваджується Світовим Банком, та за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Війна, розпочата 24.02.2022, назавжди змінила хід історії сучасної України. Ці події зачепили всі можливі сфери суспільства, не оминувши і земельні відносини. Земля в нашій державі є однією із найбільших цінностей, оскільки саме вона є ключовим фактором виробництва та запорукою економічного розвитку. З огляду на це, в умовах воєнного стану, врегулювання земельних відносин відіграє неабияку роль, оскільки від цього залежить безпека не лише земельної та аграрної сфер, а й усієї країни в цілому.

В умовах війни в Україні усі країни світу погодилися з тим, що від успішної посівної кампанії в Україні залежить світова продовольча безпека. Про це зазначив у своєму виступі Генеральний директор Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН. Економіка повинна працювати, а для цього необхідні нововведення, аби в умовах російської агресії ми могли отримувати максимальний результат та гарантію найсприятливіших умов від держави. Сільське господарство не є виключенням.

З огляду на вищезазначене, прийнято низку нормативно-правових актів, які спрямовано на пристосування цих відносин до нової дійсності. Протягом даного заходу, фахові експерти коротко проаналізують основні зміни та новели земельного законодавства, а також нададуть відповіді на запитання учасників.

Мета заходу: надати учасникам знання та інформацію про особливості земельного законодавства на період воєнного стану, про основні новели у земельних відносинах в Україні у 2023 році та ознайомити з правовими аспектами володіння, користування та обігу земельних ділянок. Також даний захід має на меті підвищення свідомості учасників щодо важливості питань оформлення взаємовідносин між орендодавцем та орендарем, зокрема, при проведенні комунікацій, розміщенні виробничих об’єктів на орендованих земельних ділянках, щодо порядку реєстрації договорів оренди земельних ділянок. Разом із представником Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру обговоримо особливості нормативно грошової оцінки, за яких істотних умов вона є необхідною, яким чином дану оцінку можна отримати, які на даний момент існують онлайн інструменти.

Формат: Онлайн-платформа ZOOM

Коли: 20 квітня 2023 року

Час: 10.00-12.30

Учасники: виробники сільськогосподарської продукції різних організаційно-правових форм, представники органів виконавчої влади всіх рівнів, представники органів місцевого самоврядування/представники територіальних громад, представники наукових, дослідних та освітніх установ, представники галузевих та професійних організацій, сільськогосподарські дорадчі служби та сільськогосподарські дорадники, та інші зацікавлені особи.

Мова: українська

Спікери:

Дарина Манджура – координаторка програми «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні», Світовий Банк

Сергій Біленко – експерт із земельного законодавства, Світовий Банк

Еліна Юрченко- кандидат юридичних наук, експерт із земельних відносин

Сергій Прокопенко – начальник відділу оцінки земель Управління ринку і оцінки земель Держгеокадастру

Посилання на підключення буде надіслано усім зареєстрованим учасникам.

❗Реєстрація на захід триватиме до 13-00, 19.04.2023 р.

✅Посилання на форму реєстрації: bit.ly/3KzYMIg

✅Програма заходу: bit.ly/3KYPvuq

Чекаємо на вас!????

© Всеукраїнська асоціація громад