Зміни у системі надання послуг: ВАГ взяла участь у напрацюванні спільної дорожньої карти 

by [email protected]

Сьогодні на майданчику Конгресу місцевих та регіональних влад  обговорили питання щодо удосконалення законодавчого  врегулювання відносин у сфері плати за надання адміністративних послуг.

До обговорення долучились представники профільних Комітетів ВРУ, органів місцевого самоврядування та всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, Мінцифри, народні депутати України, експерти.

Війна призвела до суттєвого скорочення бюджетних надходжень і, як наслідок, до скорочення фінансування Центрів надання адміністративних послуг. Аби ЦНАПи не втрачали кваліфікований персонал, мали належне матеріально-технічне, програмне забезпечення, вкрай актуальним стало  прийняття законодавчого акту, який актуалізує розміри адміністративних зборів. Саме таким законодавчим актом є проект Закону України «Про адміністративний збір» (реєстр. № 4380). 

Що пропонується:

  • Встановити прийнятні розміри зборів, зробити більшість послуг платними;
  • Забезпечити співмірність розмірів у всіх секторах (Мінюст, Держгеокадастр, та ін.).

Додатково доцільним вважають спрямувати частину коштів 70-85% за надання відомостей реєстрів МЮ – у місцеві бюджети, інше – в держбюджет.

Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк, при встановленні розміру адмінзборів, закликала зважати на соціальну чутливість людей, які будуть звертатись до ЦНАПів з приводу внесення інформації про пошкоджене або знищене майно.

Іван Слободяник вніс пропозиції щодо повернення повноважень вчинення окремих нотаріальних дій посадовими особами органів місцевого самоврядування у сільській місцевості, адже, за його словами, для людей похилого віку  вартість за послуги приватного нотаріуса може стати непід’ємною.

Виконавчий директор ВАГ також запропонував обговорити на майданчику Конгресу місцевих та регіональних влад  порядок денний для органів місцевого самоврядування, щоб знайти єдине спільне бачення.

© Всеукраїнська асоціація громад