ВАГ стала почесним членом Європейської асоціації ELARD

by [email protected]

Днями, в рамках візиту до Києва, президент об’єднання “Європейська асоціація LEADER для сільського розвитку” (ELARD) Тібо Ґіньяр відвідав офіс Всеукраїнської асоціації громад, де мав зустріч з її виконавчим директором Іваном Слободяником. Керуючись мандатом, наданим йому рішенням Генеральної Асамблеї ELARD, Тібо Ґіньяр запросив Всеукраїнську асоціацію громад стати почесним членом Європейської асоціації.

На сьогодні, членами ELARD є 29 національних об’єднань, – а це понад 2500 місцевих груп дії у 24 країнах ЄС та у 5 країнах-кандидатах в члени ЄС.

Президент ELARD зазначив, що таке співробітництво буде корисним для розвитку Всеукраїнської асоціації громад, оскільки ВАГ зможе брати участь у заходах ELARD, запозичувати досвід громад інших європейських країн у впровадженні програми LEADER та інших програм ЄС. Також він висловив сподівання, що спільними зусиллями та у взаємодії з структурами ЄС і з національною владою вдасться виробити для України – держави, що перебуває у стані війни – оптимальний формат участі у програмах ЄС.

Висловлюючи щиру подяку ELARD за ініціативу щодо налагодження співпраці з ВАГ, виконавчий директор ВАГ Іван Слободяник запевнив, що така співпраця сприятиме успішній підготовці України до впровадження програми LEADER, участь у якій сільських громад матиме важливе значення для їх розвитку.

Пропозиція щодо долучення до “Європейської асоціації LEADER для сільського розвитку” (ELARD) була винесена на розгляд Правління ВАГ та одностайно підтримана.

На фото: виконавчий директор ВАГ Іван Слободяник, президент “Європейської асоціації LEADER для сільського розвитку” (ELARD) Тібо Ґіньяр та директор з розвитку-заступник виконавчого директора ВАГ Ігор Абрам’юк

Довідково: 

LEADER – це європейська програма, метою якої є залучення місцевих суб’єктів у сільській місцевості до розвитку їхніх власних регіонів та громад шляхом формування місцевих груп дій (LAG) для розробки і впровадження стратегій, ініціювання проектів місцевого розвитку. Програма існує вже майже 30 років. За цей час створено понад 2500 LAG, які охоплюють понад 50% сільського населення ЄС. Програма фінансується з фондів ЄС. Доступ до програми мають країни-члени ЄС та країни-кандидати у члени ЄС. Україна – на шляху до отримання доступу до програми.Метою програми  LEADER є підтримка ініціатив та проектів, які сприяють розвитку сільських територій, зокрема в тих регіонах, які зазнали економічного чи соціального спаду. У рамках програми LEADER відбувається  фінансова та консультативна підтримка місцевих ініціатив, що сприяють розвитку сільського господарства, розвитку малих підприємств, створенню нових робочих місць, підвищенню якості життя на селі, та іншим аспектам розвитку сільських територій.

© Всеукраїнська асоціація громад