Анонс вебінарів: Політика згуртування європейського союзу та умови використання європейських фондів для розвитку

by Непом'ящий Микола

Фонд розвитку місцевої демократії ім. Єжи Регульского (Fundacja Rozwoju Demokracji Lokalnej im. Jerzego Regulskiego), найбільша польська неурядова організація, розпочинає серію вебінарів для представників органів місцевого самоврядування на теми, що стосуються повоєнної відбудови і розвитку територіальних громад.

Вебінари проводитимуться в рамках Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Перший вебінар на тему “ПОЛІТИКА ЗГУРТУВАННЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ ТА УМОВИ ВИКОРИСТАННЯ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ФОНДІВ ДЛЯ РОЗВИТКУ” складатиметься з двох частин:

  • Роль і компетенція основних європейських інституцій у формуванні політики згуртування, фінансування від Європейського Союзу та його призначення (на основі досвіду країн-членів ЄС)

Дата та час: 18 квітня 2023 р. о 10:00 (запланована тривалість вебінару – 2,5 години)

Онлайн трансляція на Facebook сторінці Програми DOBRE за лінком https://tiny.pl/w6tz6

  • Загальні принципи надання підтримки з фондів ЄС та управління проектами

Дата та час: 27 квітня 2023 р. о 10:00 (запланована тривалість вебінару – 2,5 години)

Онлайн трансляція на Facebook сторінці Програми DOBRE за лінком https://tiny.pl/w6tzx

Під час вебінарів буде надано базову інформацію про механізм розподілу програм допомоги Європейського Союзу. Українським органам місцевого самоврядування варто використати досвід країн-членів ЄС, щоб поступово готуватися до освоєння європейських фондів у значно більших обсягах. Розуміння механізмів управління цим процесом – ознайомлення не лише з можливостями, а й обов’язками, пов’язаними з поданням заявок на європейські кошти, а також погляд на розвиток власної самоврядної спільноти через призму викликів, які ставить перед собою Європейський Союз – дасть можливість у майбутньому належним чином організувати роботу українських органів місцевого самоврядування, обрати розвиткові пріоритети адекватні європейській політиці та провести самостійну оцінку виконання основних критеріїв заявки.

Під час вебінарів не буде надано інформацію про конкретні європейські програми, доступні для українських громад, оскільки наразі їх дуже мало та вони мають обмежене територіальне поширення. Метою запропонованих вебінарів є підвищення рівня знань та обізнаності українських органів місцевого самоврядування щодо структур Європейського Союзу, які визначають пріоритети фінансування проектів за різними програмами допомоги та встановлюють правила їх використання. Такі знання допомагають надійно зорієнтуватися не лише у діючих сферах допомоги, які можуть сприяти розвитку українських органів місцевого самоврядування в майбутньому, а й відрізняти неправдиву інформацію стосовно фондів ЄС, яка подекуди розповсюджується, від фактів.

У рамках циклу будуть також представлені загальні принципи управління проектами ЄС на основі досвіду країн-членів ЄС. Ці знання необхідні для започаткування в українських громадах роботи над: підготовкою концепцій проєктів для європейських фондів у різних сферах, проєктуванням роботи органів місцевого самоврядування щодо ефективного залучення європейських коштів та інвестування у відповідні компетенції посадовців місцевого самоврядування.

Вебінари передбачені зокрема для:

  • керівного складу органів місцевого самоврядування;
  • працівників/працівниць органів місцевого самоврядування відповідальних за соціально-економічний розвиток та за діяльність у соціально-гуманітарній сфері (культура, освіта, соціальна допомога);
  • працівників/працівниць органів місцевого самоврядування відповідальних за планування та стратегічне управління, залучення зовнішніх коштів та складання аплікаційних форм;
  • представників/представниць установ і організацій, які працюють в сфері сприяння розвитку територіальних громад (наприклад, агентства місцевого розвитку);
  • депутати місцевих рад, громадські діячі та інші особи, зацікавлені у реалізації проектів, що фінансуються з фондів ЄС.

Найважливіші цілі даного циклу вебінарів:

–      Ознайомлення представників українських громад зі структурами та повноваженнями основних інституцій, які беруть участь у процесі формування та розподілу коштів з бюджету ЄС;

–      Ознайомлення представників українських громад з перебігом процесу та основними засадами формування бюджету ЄС та розподілу на фонди підтримки національного та регіонального розвитку;

–      Посилення компетенцій представників українських громад у розумінні загальних принципів і процедур отримання європейських коштів та реалізації проєктів на основі досвіду країн-членів ЄС;

–      Посилення компетенцій представників українських громад в управлінні проєктами, які фінансуються з європейських фондів.

Вебінари проведуть експерти Фонду розвитку місцевої демократії ім. Єжи Регульского – Войцех Одзімек та Магдалена Щудло, які мають як знання, так і багаторічний досвід у подачі заявок на кошти ЄС та в управлінні реалізацією проєктів ЄС. Вони також провели багато тренінгів та семінарів на цю тему, є авторами численних публікацій у цій галузі, надали консультативну підтримку багатьом органам місцевого самоврядування в Польщі та інших країнах.

Запрошуємо зареєструватися для участі в обох вебінарах за посиланням:  https://forms.gle/JPZzYKNaZoSTKBVB8

Під час реєстрації ви зможете поставити питання, пов’язані з темою вебінару, на які спікери спробують відповісти під час заходу.

Також, свої питання до спікерів, глядачі зможуть поставити у коментарях під трансляцією вебінару на Facebook-сторінці Програми DOBRE.

Після вебінару, зареєстровані учасники отримають навчальні матеріали на електронну адресу, вказану під час реєстрації.

Вебінар буде проводитись польською мовою із синхронним перекладом на українську мову.

ПРОГРАМА ВЕБІНАРІВ

ЧАСТИНА 1.

Роль і компетенція основних європейських інституцій у формуванні політики згуртування, фінансування від Європейського Союзу та  його призначення (на основі досвіду країн-членів ЄС)

(18 квітня 2023 р./ початок о 10:00 /Facebook сторінка Програми DOBRE https://tiny.pl/w6tz6

  • Компетенції основних європейських органів та установ у процесі формування бюджету та розподілу коштів у ЄС
  • Загальні принципи формування бюджету ЄС – звідки беруться кошти
  • Принципи розподілу коштів окремим державам-членам і сусіднім країнам
  • Порядок розподілу коштів за окремими сферами функціонування територіальних громад у рамках європейських фондів
  • Витрати бюджету ЄС – роль і види фондів ЄС
  • Характеристика фондів ЄС – Європейський фонд регіонального розвитку; Європейський соціальний фонд +; Фонд згуртованості; Європейський фонд мореплавства, рибальства та аквакультури; Фонд для справедливої трансформації
  • Окремі ініціативи Європейської Комісії
  • Окремі цілі європейської політики щодо України та програми їх реалізації
  • Можливі форми підтримки з фондів ЄС – дотації, позики, інші фінансові інструменти
  • Бенефіціари європейських фондів

ЧАСТИНА 2.

Загальні принципи надання підтримки з фондів ЄС та управління проектами

(27 квітня 2023 р./ початок о 10:00 /Facebook сторінка Програми DOBRE https://tiny.pl/w6tzx

  • Рівень співфінансування проекту – основні правила, включно з правилом власного внеску
  • Правило рефінансування у проєктах з фондів ЄС
  • Принцип участі у стратегічному плануванні розвитку територіальної громади та отримання коштів із фондів ЄС
  • Правила ЄС щодо впровадження проєктів та горизонтальні політики
  • Правила прийнятності завдань і витрат у проєктах
  • Робота за проєктним методом – методи діагностики та опису потреб/проблем
  • Формування цілей, заходів та показників проєкту
  • Побудова бюджету проєкту
  • Графік проєкту
  • Формування команди проєкту – командна робота – розподіл завдань і компетенцій
  • Пошук проєктних партнерств – партнерські проекти
  • Управління фінансуванням проєкту
  • Досягнення показників проєкту
  • Розрахунок витрат коштів проєкту – фінансова спроможність бюджету проєкту
  • Змістовна та фінансова звітність

Програма USAID “Децентралізація приносить кращі результати та ефективність” (DOBRE) – це дев’ятирічна програма, що виконується Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма DOBRE тісно співпрацює зі 100 територіальними громадами (ТГ) у десяти областях України, щоб допомогти їм реалізувати переваги та справитися із викликами, які приносить децентралізація. Програма DOBRE надає технічну та матеріальну підтримку ТГ задля допомоги їм здійснювати урядування відкрито та підзвітно; відповідати на потреби громадян; підтримувати активну залученість громадян до прийняття рішень та вироблення політик. Підтримка з боку Програми DOBRE враховує низку секторів: стратегічне планування; просторове планування; фінансове управління; надання муніципальних послуг; місцевий економічний розвиток; зміцнення спроможності органів місцевого самоврядування; практики доброго урядування; а також гендерно орієнтовані та молодіжні політики.

Упродовж 2022-2025 років Програма DOBRE співпрацюватиме напряму із щонайменше з 60 ТГ України, аби допомогти їм подолати наслідки війни, відновити та відбудувати, і продовжувати їхню траєкторію позитивного та сталого розвитку. Партнерами Глобал Ком’юнітіз у консорціумі виконавців Програми DOBRE є Український кризовий медіа- центр (УКМЦ), Фонд розвитку місцевої демократії ім. Єжи Регульского (FSLD/FRDL), та Малопольська школа публічної адміністрації при Краківському університеті економіки (MSAP/UEK), Польща.

З інформацією про дільність Фонду розвитку місцевої демократії ім. Єжи Регульского (Fundacja Rozwoju Demokracji Lokalnej im. Jerzego Regulskiego) можна ознайомитись на інтернет-сторінці Фонду: https://frdl.org.pl/frdl-ua.

© Всеукраїнська асоціація громад