Головна Новини ВАГ Закупівлі для ЗСУ, розподіл ПДФО, усунення обмежень у здійсненні запозичень: засідання Комітету ВАГ з бюджету та податкової політики

Закупівлі для ЗСУ, розподіл ПДФО, усунення обмежень у здійсненні запозичень: засідання Комітету ВАГ з бюджету та податкової політики

by [email protected]

Проблеми бюджетного та податкового законодавства, які зачіпають інтереси територіальних громад та є актуальними під час війни обговорили на засіданні Комітету ВАГ в межах діяльності  Експертного простору за підтримки Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО).

В ході засідання учасники обговорили питання порядку денного, внесли свої зауваження та пропозиції.

Розглянули питання щодо легалізації допомоги органів місцевого самоврядування Об’єднаним силам Збройних сил України. Учасники консолідовано погодили позицію Асоціації. (Проєкт Закону № 9560 від 04.08.2023 р.)

Експерти ВАГ винесли на обговорення  пропозиції  щодо усунення дискримінаційних обмежень у здійсненні місцевих запозичень та наданні місцевих гарантій сільськими та селищними територіальними громадами (№6472 від 28.12.2021 р.). Учасники підтримали позицію щодо надання права здійснювати місцеві внутрішні запозичення селищним та сільським радам, а  також щодо можливості залучати місцеві зовнішні запозичення. Така позиція, на думку громад, підсилить спроможність малих громад та допоможе вирівняти конкурентоспроможність малих і великих муніципалітетів. 

Зважаючи на те, що напередодні Кабмін схвалив зміни  Мінфіну щодо перерахування у 2024 році до державного бюджету ПДФО з військовослужбовців, гостро постало питання щодо пропорцій та принципів розподілу податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). 

Бюджетний комітет ВАГ повністю підтримав позицію Правління ВАГ щодо:

  • незмінності пропорції зарахування ПДФО: 64 % ПДФО (у т.ч. з виплат військовим) має залишатися в бюджетах територіальних громад
  • зміни принципу зарахування ПДФО: ПДФО (у т.ч. з виплат військовим) має зараховуватися до місцевих бюджетів за місцем проживання/реєстрації платників – фізичних осіб. 

Окремо розглянули положення та пропозиції щодо проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких актів КМУ  щодо послуг, які надаються територіальними громадами органами з надання сервісних послуг МВС», згідно з яким ЦНАПи  хочуть позбавити права надавати послуги з виготовлення макетів індивідуальних номерних знаків та з перезакріплення номерних знаків. 

Учасники засідання одноголосно виступили проти запропонованих змін, обґрунтувавши це тим, що ЦНАПи створені для того, щоб максимально наблизити всі можливі адміністративні послуги до кожної людини в громаді, сконцентрувати надання послуг в одному місці та прибрати корупційну складову.

Представники ОМС висловили позицію щодо необхідності матеріально-технічного забезпечення даної послуги на рівні ЦНАПів та її популяризації серед населення з метою розвантаження сервісних центрів МВС та забезпечення поповнення місцевих бюджетів. 

Читайте також