Головна Новини Політика сільського розвитку, адмінтерустрій, ПДФО: ВАГ озвучила свою позицію на діалозі за участю депутатів, урядовців та голів громад Львівщини

Політика сільського розвитку, адмінтерустрій, ПДФО: ВАГ озвучила свою позицію на діалозі за участю депутатів, урядовців та голів громад Львівщини

by [email protected]

Україні потрібна державна політика сільського розвитку, оптимізація адміністративно-територіального устрою не має зводитися до укрупнення громад, а місцеві бюджети громад не можна позбавляти основних доходів. Це основні тези, які озвучив Ігор Абрам’юк, директор з розвитку — заступник виконавчого директора Всеукраїнської асоціації громад, під час Відкритого діалогу з представниками територіальних громад Львівської області, що відбувся у Львові 13 вересня.

Учасниками діалогу стали народні депутати – члени Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, інших комітетів ВРУ, урядовці, лідери місцевого самоврядування Львівщини, а також делегація Сейму Литовської Республіки.

У рамках дискусії щодо адмінтерустрою та місцевих бюджетів, представник ВАГ зауважив, що не всі проблеми спроможності громад слід вирішувати інструментами адмінтерустрою, що укрупнення громад не є єдиним варіантом оптимізації АТУ, і що міжмуніципальне співробітництво в багатьох випадках може бути набагато ефективнішим інструментом, аніж утворення занадто великих громад. Також Ігор Абрам’юк нагадав присутнім, що Всеукраїнська асоціація громад відстоює інтереси громад, для яких сільський розвиток є пріоритетом, і що розвитком сільських територій потрібно займатися на державному рівні. 

«Наша асоціація фокусується в першу чергу на сільському розвитку. Бо 8000 сільських та селищних рад, які увійшли у понад 90% громад України –  це були наші члени. І тому ми говоримо про політику сільського розвитку як політику розвитку територій. В Євросоюзі вона є частиною спільної аграрної політики, а в нас вона має бути скоординована з політикою регіональною. І тому в руслі оновлення державної стратегії [регіонального розвитку] ми маємо нарешті в Україні запровадити політику сільського розвитку, якої наразі немає взагалі», — зауважив він.

Також, зауважив Ігор Абрам’юк, не можна позбавляти громади основних доходів, а справедливий розподіл надходжень може бути досягнуто більш ефективними адмініструванням ПДФО.

«Ініціатива спочатку Міністерства фінансів, а тепер вже й Уряду, ламає бюджетну децентралізацію, і про це треба відверто говорити. Наразі ми нехтуємо основними принципами, які закладалися послідовно з 2014 року. Наша позиція вже є, вона оформлена в рішенні Правління ВАГ і вона оприлюднена. 64 % ПДФО (у т.ч. з виплат військовим) має залишатися в бюджетах територіальних громад. А щоби усунути несправедливі диспропорції, давайте рухатися до сплати ПДФО за місцем проживання людей. Сплата ПДФО за місцем реєстрації людей, які працюють чи то в ЗСУ, чи то в будь-якому іншому місці, є більш справедливою і дозволить краще прогнозувати і краще розуміти спроможність громад», — підкреслив Ігор Абрам’юк.

Також представник ВАГ висловив вдячність профільному комітету Верховної Ради за взаємодію не з окремими, а з усіма всеукраїнськими асоціаціями ОМС та запевнив про готовність Всеукраїнської асоціації громад до співпраці з метою досягнення узгодженого, єдиного голосу місцевого самоврядування з найважливіших для громад питань.

Читайте також