Головна Новини Питання безпеки в громадах: ВАГ взяла участь у круглому столі Комітету ВРУ

Питання безпеки в громадах: ВАГ взяла участь у круглому столі Комітету ВРУ

by [email protected]

Всеукраїнська асоціація громад робить істотні практичні кроки у сфері безпеки в громадах, зокрема у питаннях роботи з ветеранами, шукає нові ефективні моделі і рішення з цієї проблематики. Про це під час круглого столу «Взаємодія державної влади, місцевого самоврядування та громадськості у сфері забезпечення безпеки громадян», що був організований Комітетом ВРУ 11 вересня у Рівному, розповів Ігор Абрам’юк, директор з розвитку — заступник виконавчого директора Всеукраїнської асоціації громад (ВАГ).

У ході круглого столу, організованого комітетом ВР України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Ігор Абрам’юк зауважив, що раніше тематика безпеки була дещо недооцінена, зокрема, Конкурс кращих практик місцевого самоврядування, який регулярно організовувався Мінрегіоном,  завжди на цю тематику збирав чи не найменше заявок.

«Але війна проявила всі проблеми, і мусимо зараз мати дуже ефективні моделі та рішення. Ця тематика є дороговартісною для громад, тут є над чим працювати. Дякую, що згадали про міжмуніципальне співробітництво, ми також сподіваємося в асоціації, що не всі проблеми будуть вирішуватись інструментами адмінтерустрою через укрупнення громад, а саме співробітництво громад дозволить вирішувати низку питань забезпечення людей необхідними послугами,  в тому числі і у сфері безпеки. Ми також в ВАГ робимо практичні кроки в напрямах безпеки, зокрема, по роботі з ветеранами, тому що відчуваємо, що ця тематика зараз вкрай нагальна», — розповів Ігор Степанович.

Враховуючи ряд проблемних питань, що виникають наразі на місцях через фінансове та матеріально-правове забезпечення громад, у тому числі питання справедливого розподілу ПДФО, Ігор Абрам’юк висловив позицію, ухвалену на засіданні правління Всеукраїнської асоціації громад, яке вфдбулося 7 вересня.

«Після доволі гострої дискусії ми ухвалили рішення, що ВАГ буде відстоювати незмінність пропорції розподілу ПДФО. Асоціація вважає, що 64% від отриманих сум ПДФО, і неважливо, з доходів військовослужбовців, поліції, цивільних громадян, має залишатися в розпорядженні місцевих бюджетів. Також було ухвалено рішення, що Всеукраїнська асоціація громад буде виступати за те, щоб податок з доходів фізичних осіб в цій пропорції зараховувався за місцем проживання людини. Це найбільш справедлива та прозора схема зарахування таких коштів», — пояснив Ігор Абрам’юк.

З позицією Всеукраїнської асоціації громад щодо незмінності пропорції розподілу ПДФО повністю погодився і Віталій Безгін, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування. Він підкреслив, що формула розподілу ПДФО, за якою 64% залишається місцевій громаді, є затвердженою у висновку Єврокомісії щодо вступу України до ЄС, і саме її буде відстоювати підкомітет, а також закликав все місцеве самоврядування підтримати таку позицію

Читайте також