Всеукраїнська асоціація громад  провела перше відкрите засідання комітету з питань рибного господарства та водних ресурсів.

by prusuv

Всеукраїнська асоціація громад провела перше відкрите засідання Комітету ВАГ з питань рибного господарства та водних ресурсів. У рамках засідання відбулася презентації трьох законопроектів:

  • Проекту Закону України  «Про залучення інвестицій у розвиток галузі рибного господарства» (№ 8119 від 10.10.2022)
  • Проекту Закону про внесення змін до статей 29 та 30 Бюджетного кодексу України щодо визначення механізму зарахування та спрямування коштів за спеціальне використання  водних біоресурсів
  • Проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення діяльності у сфері аквакультури»

Кожен Законопроект покликаний об’єднати зусилля асоціації, органів місцевого самоврядування, регулятора та представників галузі рибного господарства щодо вироблення зручних та прозорих правил функціонування галузі.

Метою законопроекту «Про залучення інвестицій у розвиток галузі рибного господарства» (№ 8119 від 10.10.2022) є забезпечення відкритості, публічності і прозорості в галузі рибного господарства, спрощення існуючих процесів оренди водних об’єктів (їх частин), запровадження механізму рівного доступу до ресурсів, підтримка сталого зростання аквакультури та марикультури, розвиток «блакитної» економіки.

Передбачається, що даний законопроект матиме позитивний вплив, адже дозволить забезпечити сприятливі умови для підвищення продуктивності аквакультури та марикультури, врегулює правовідносини щодо рибогосподарської експлуатації водних об’єктів у спеціальних товарних рибних господарствах.

Проект Закону про внесення змін до статей 29 та 30 Бюджетного кодексу України щодо визначення механізму зарахування та спрямування коштів за спеціальне використання водних біоресурсів передбачає зарахування до спеціального фонду державного бюджету коштів, одержаних від зростання стартової ціни на аукціоні з продажу права на укладення договорів на право спеціального використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах). Кошти отримання від результатів електронних торгів будуть направлятись на здійснення заходів з відтворення водних біоресурсів та селекційно-племінну роботу у сфері аквакультури.

Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення діяльності у сфері аквакультури» спрямований на врегулювання деяких аспектів аквакультурної діяльності, зокрема пов’язаної з любительським рибальством на орендованих водних об’єктах, створення сприятливих умов для здійснення господарської діяльності у сфері аквакультури.

Законопроект спрямований на зняття ряду проблемних питань у сфері діяльності аквакультури, в тому числі врегулювання конфліктів між суб’єктами аквакультури та громадою щодо неправомірних дій під час загального водокористування на орендованих для цілей аквакультури водоймах; встановлення обґрунтованих термінів дії договору оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об’єктом; узгодження положень типового договору оренди землі з водним об’єктом з технологічними циклами в аквакультурі.

 «Сьогодні ми обговорювали законопроекти та обмінювались досвідом, показували приклади, як працюють закони в Європі». Ми будемо брати до уваги питання громади бо саме для них ми і працюємо, та реалізувати в законопроектах те, що необхідно громадам », – сказав виконавчий директор ВАГ Іван Слободяник.

В он-лайн заході  прийняли участь біля 70 громад, 150 учасників,  а це означає, що актуальні питання громад будуть почути.

Відеозапис засідання – за посиланням:https://youtube.com/live/DS4hr-J3fbc

© Всеукраїнська асоціація громад