Головна Новини Відбулася зустріч членів правління ВАГ із заступницею Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександрою Азархіною

Відбулася зустріч членів правління ВАГ із заступницею Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександрою Азархіною

by [email protected]

16 серпня в рамках підписаного меморандуму між Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України та Всеукраїнською асоціацією громад відбулась робоча зустріч членів правління  ВАГ із заступницею  Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександрою Азархіною щодо законодавчого забезпечення процесів децентралізації.

У  зустрічі також взяли участь Олена Шуляк, Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування та Наталія Козловська, заступниця Міністра розвитку громад та територій України.

Мова йшла про безпекову ситуацію в громадах, посилення їх спроможності, розподіл повноважень між органами виконавчої влади та місцевим самоврядуванням всіх рівнів, фінансових резервів забезпечення місцевого самоврядування, кореляцію між повноваженнями та ресурсами громад, і унормування питань спрямування місцевих ресурсів.

Зокрема обговорювались питання забезпечення укриттями закладів освіти громад  для створення безпечних умов освітнього процесу.

Голова ВАГ Володимир Кучма під час виступу зазначив, що організація освітнього процесу залежатиме від безпекової ситуації в кожній громаді та наголосив, на необхідності оперативного унормування в межах чинного законодавства даної ситуації, аби встигнути провести цю роботу за рахунок діючих джерел фінансування.

Володимир Кучма, Голова Всеукраїнської асоціації громад Володимир Кучма

Олександра Азархіна підкреслила, що потужним інструментом для підтримки відновлення громад та облаштування в них укриттів  є Фонд ліквідації наслідків збройної агресії.

Олександра Азархіна, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна

«Кожне селище чи місто, Міністерство чи область може подати проєктну заявку за зарозумілою процедурою і отримати фінансування, якщо проєкт відповідає показникам пріоритезації», – зауважила Олександра Азархіна.

Наразі органи  місцевого самоврядування подають звернення щодо виділення коштів Фонду в обласні адміністрації, які, своєю чергою, спрямовують їх до Міністерства відновлення. Заступниця Міністра зазначила, що змінами до Постанови КМУ № 118  планується затвердити порядок подачі заявки напряму від ОМС до Міністерства.

Не оминули увагою учасники засідання тему розробки містобудівної документації. 

Володимир Зражевський, Голова Дніпропетровського обласного відділення, Межівський селищний голова, акцентував увагу на гострій потребі  громад у фінансуванні та експертній підтримці щодо розробки комплексних планів просторового розвитку.

Володимир Зражевський, Голова Дніпропетровського обласного відділення, Межівський селищний голова

Спільно з Оленою Шуляк, Головою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, було прийнято рішення сформувати перелік громад, які мають донорську підтримку і вже  активно займаються розробкою та тих, хто в пошуку фінансування.

Олена Шуляк, Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування

Також учасники зустрічі  приділили увагу темі  врегулювання розподілу та перерозподілу бюджетних призначень, зокрема субвенцій (законопроект № 9560). Микола Різник, Опішнянський селищний голова, звернувся з проханням унормувати чіткий алгоритм дій закупівлі спорядження для ЗСУ. Також він наголосив на важливості продовження фінансування розвиткових проєктів та проектів програми продовольчої безпеки.

Микола Різник, Опішнянський селищний голова

Мисливець Леонід, Остерський міський голова, в свою чергу, додав про необхідність оперативнішого погодження Міністерством оборони витрачання виділених військовим частинам коштів на військові потреби, на що зараз йде більше місяця. Також він наголосив на необхідності відбудови зруйнованих війною доріг місцевого значення, аби діти мали змогу добиратися автобусами з віддалених сіл до опорних шкіл.

Мисливець Леонід, Остерський міський голова

Іван Слободяник, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад, під час виступу сконцентрувався на питаннях ресурсного забезпечення діяльності ОМС та резервах наповнення місцевих бюджетів.

Іван Слободяник, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад

Серед питань, які потребують врегулювання для забезпечення належної спроможності громад, він назвав: агроліси, землі державних підприємств, використання надр та відсотку відрахування, використання водних біоресурсів, механізму зарахування ПДФО, адміністрування місцевих податків та взаємодія з податковою інспекцією. 

Читайте також