Головна Новини Проєкт Дорожньої карти Децентралізаційної реформи: визначені головні завдання

Проєкт Дорожньої карти Децентралізаційної реформи: визначені головні завдання

by [email protected]

Виконавчий директор ВАГ Іван Слободяник взяв участь у Стратегічній сесії, де був презентований проєкт Дорожньої карти реалізації реформи місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою.

Захід відбувся 12 серпня за організації Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

Шляхи впровадження наступних кроків реформи обговорили за участі керівництва Офісу Президента, представників Комітету з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, профільних асоціацій, проєкту Міжнародної технічної допомоги та неурядових організацій.

У засіданні, зокрема, взяли участь Олександр Кубраков, Віце-прем’єр-міністр з відновлення України; Олена Шуляк, Голова Комітету Верховної Ради України; Олексій Кулеба, заступник Керівника Офісу Президента України; Олександра Азархіна, заступник Міністра розвитку громад; Володимир Іванов, народний депутат України, представники місцевого самоврядування, та експерти.

Головними завданнями реформи на період воєнного стану було визначено:

▪️ Переформатування місцевих державних адміністрацій в органи префектурного типу;

▪️ Удосконалення діяльності органів місцевого самоврядування та військових адміністрацій в умовах воєнного стану;

▪️ Удосконалення адміністративно-територіального устрою;

▪️ Посилення фінансової спроможності органів місцевого самоврядування;

▪️ Залучення жителів до прийняття управлінських рішень на місцях;

▪️ Посилення спроможності органів місцевого самоврядування, зокрема в розрізі проєктного менеджменту, цифровізації, антикорупції та стратегічного планування;

▪️ Сприяння розбудові партнерств та розвитку міжмуніципального співробітництва;

▪️ Запровадження місцевої статистики.

Завдання, запропоновані Міністерством,  ґрунтуються на досягненнях Діалогу високого рівня «Добре демократичне врядування в Україні: досягнення, виклики та шлях вперед у повоєнний період» та напрацювання міністерства спільно з ключовими стейкхолдерами.

Іван Слободяник під час виступу зазначив, що важливим кроком для системної взаємодії та напрацювання стратегічних питань щодо дорожньої карти Децентралізаційної реформи є відновлення діалогу на найвищому рівні із залученням представників Міністерства, керівництва Офісу Президента та профільного Комітету Верховної ради.

Він сконцентрувався на питаннях ресурсного забезпечення діяльності ОМС та резервах наповнення місцевих бюджетів. Серед питань, які потребують врегулювання для забезпечення належної спроможності громад, він назвав: лісове господарство, землі державних підприємств, використання надр та відсотку відрахування, використання водних біоресурсів, механізму зарахування ПДФО, адміністрування податків та взаємодія з податковою інспекцією. 

Іван Слободяник висловив сподівання, що зустрічі  набудуть системного характеру, а учасники  стратегічних сесій докладуть усіх зусиль для вирішення питань, навколо яких тривають дискусії: щодо розмежування повноважень між ОМС та  органами виконавчої влади,  подальшої долі районних рад, реформи адмінтерустрою.

Він також зауважив, що важливо, щоб  підсумки обговорення знайшли відображення у дієвих законодавчих актах.

Читайте також