Головна Новини Наповнення бюджетів територіальних громад в умовах війни: актуальні проблеми та успішні кейси громад

Наповнення бюджетів територіальних громад в умовах війни: актуальні проблеми та успішні кейси громад

by [email protected]

Всеукраїнська асоціація громад розпочала серію вебінарів з обміну досвідом та ознайомлення з практичними кейсами територіальних громад з питань діяльності органів місцевого самоврядування.

Перша зустріч, яка відбулась 14 липня за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) в рамках проекту «Згуртовані громади», була присвячена пошуку рішень проблемних питань наповнення місцевих бюджетів в умовах війни та обміну досвідом між громадами. До обговорення долучилися 400 представників органів місцевого самоврядування, зокрема керівники фінансових відділів територіальних громад. 

Під час вступного слова Надія Слюсарчик, експерт з питань місцевого самоврядування, яка модерувала захід, зазначила, що спільні напрацювання та обмін знаннями може стати важливим інструментом у вирішенні проблем наповнення бюджетів територіальних громад, одночасно зміцнюючи партнерство між органами місцевого самоврядування та Урядом.

Костянтин Машков, експерт Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Всеукраїнська асоціація громад», розповів про актуальні проблеми громад щодо наповнення місцевих бюджетів, від яких страждає податкова визначеність, а з нею і передбачуваність не тільки для платників податків, а й для контролюючих органів. Серед основних проблем експерт виокремив наступні:

  • Зменшення надходжень до місцевих бюджетів громад, які постраждали від військової агресії росії у зв’язку з релокацією бізнесу.
  • Податкова лібералізація, яка стосується пільг із плати за землю, екологічного податку, звільнення від мінімального податкового зобов’язання, та ін.
  • Фінансування ДФТГ (Добровольчих формувань територіальних громад).
  • Додаткове фінансування медицини та освіти;
  • Низький розмір плати за надання адміністративних послуг.

Наталя Баранюк, начальник Дунаєвецької ДПІ ГУ ДПС у Хмельницькій області, зазначила, що в умовах війни надзвичайно важливою є співпраця та координація діяльності між органами місцевого самоврядування та Державною податковою службою, що є запорукою стабільного наповнення бюджетів. Також вона зауважила, що якісна комунікація з представниками малого та середнього бізнесу може переконати підприємців сплачувати податки в повному обсязі. 

Суттєвим ресурсом для підвищення фінансової спроможності Наталія Баранюк назвала поповнення бюджету податками релокованого бізнесу та внутрішньо переміщених осіб. 

«Дунаєвецька отг виконала бюджетні призначення на 106 % , при загальному надходженні 170 млн до місцевого бюджету», – зазначила Наталія Баранюк.

Про практичний досвід у сфері наповнення місцевого бюджету податковими надходженням з місцевих податків, проблеми й перспективи розвитку розповів Андрій Кіртока, головний спеціаліст відділу внутрішнього моніторингу, обліку місцевих податків і зборів Авангардівської селищної ради Одеської області. Він зауважив, що для належної сплати майнових податків територіальним громадам необхідно налагодити якісну комунікацію з мешканцями, а в цьому їм допомагають реєстри та інформаційні бази.  Це робить співпрацю громад та її мешканців  з податковою відкритою. 

Відео засідання круглого столу  з за посиланням:

Читайте також