Громадам презентували інструменти для прискорення впровадження просторового планування

by [email protected]

31 травня Програма USAID з аграрного та сільського розвитку АГРО провела обговорення потреб та презентацію інструментів просторового планування територій громад для їх повоєнного відновлення. У заході взяли участь представники Мінрегіон, Мінагрополітики, а також більше 200 представників територіальних громад, представників містобудівної, землевпорядної та ГІС-спільнот. Під час заходу обговорили стан та перспективи впровадження просторового планування, а також презентували онлайн-форму на розроблення комплексних планів просторового
розвитку громад, створену за підтримки Прогами USAID АГРО.

Модерував захід керівник напряму земельної реформи Програми USAID АГРО Сергій Кубах. У своєму вітальному слові він наголосив, що згідно з новим законом, комплексний план просторового розвитку є одночасно містобудівною документацією і документацією із землеустрою на місцевому рівні. Це означає, що юридично такий план є основою для прийняття рішень і для містобудування, і для землеустрою.

«Запровадження комплексного просторового планування територій громад дозволяє планувати територію на всій території громад, а не тільки в населених пунктах, а також економить і кошти, і час у створенні унікальної цифрової електронної документації», – зазначив Сергій Кубах.

Наталія Козловська заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, подякувала проекту USAID AGRO та USAID Говерла   за послідовну підтримку уряду в частині розроблення всіх документів та процесів просторового планування, що сприяють подальшим крокам у напрямку відновлення України.

«Якісна містобудівна документація має бути послідовністю тих рішень, які ляжуть в програми відновлення територіальних громад та обласних державних адміністрацій. Саме комплексні плани просторового розвитку громад, які визначені Законом 711, покликані впорядкувати думки органів місцевого самоврядування в конкретні проекти та об’єкти. Таке бачення дозволить органам місцевого самоврядування розуміти, як буде виглядати завтрашнє майбутнє, нам, як уряду, розуміти, яка необхідна допомога громадам у фінансуванні, донорам –  як буде розвиватись громада і які інвестиції необхідні», – підсумувала заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Денис Башлик, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України, відзначив, що суспільство поступово переходить від теоретичного до практичного використання просторового планування: інструментів та точкових потреб у просторовому плануванні.

«Просторове планування є каталізатором для розвитку містобудівного, земельного, природоохоронного та інших кадастрів та реєстрів, які наповнюються за рахунок розробки просторової документації, а також є каталізатором для залучення інвестицій,  подолання корупції , автоматизації процесів, надання підтримки бізнесу, дозвільних документів. Просторове планування є невідʼємною частиною післявоєнного відновлення», – зазначив Денис Башлик.

Ксенія Сидоркіна директорка Програми USAID АГРО розповіла, що Програма  продовжує підтримувати дерегуляцію в сфері земельних відносин, земельну реформу, запровадження прозорих та ефективних методів управління ресурсами громад. 

«Ми готуємо зміни до законодавства, які дозволять комплексним планам просторового розвитку територій стати інструментом відновлення для постраждалих та деокупованих громад. Ми системно працюємо над вирішенням проблеми кадрових ресурсів, які б могли розробляти та впроваджувати такі комплексні плани на місцях. Цього року наша Програма підписала меморандум про співпрацю з 16-ма провідними університетами, які уже займаються підготовкою таких фахівців», – зазначила Ксенія Сидоркіна. 

Іван Слободяник, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад, розповів про результати опитування серед 440 громад,  завдяки якому вдалося дізнатися на якому етапі розробки комплексних планів вони знаходяться і скільки для них це коштуватиме.

За результатами опитування,  422 громади повністю або частково зареєстрували право комунальні власності на землі громад; 317 громад проводять або завершили інвентаризацію земель; 295 громад оприлюднили інформацію про землі громади частково або повністю; 242 громади визначили землі для насадження лісів, рекреаційних об’єктів, лісосмуг, тощо, 202 громади мають виділені об’єкти культурної спадщини з охоронними зонами.

Щодо стану розробки комплексних планів Іван Слободяник зазначив, що 180 громад прийняли рішення про розробку документації, 88 громад вже створили робочі групи, 37 громад повідомили, що працюють над завданням розробки комплексного плану, 18 вже визначилися з виконавцем.

Серед причин, які гальмують процес створення комплексних планів, виконавчий директор ВАГ відзначив недостатню експертну спроможність в розробці просторових планів, актуалізацію картографічної основи, з урахуванням вартості та  відсутності  можливості здійснювати аерозйомку у воєнний час.

«Ми маємо на рівні закону встановити ортофотоплан картографічною основою для комплексних планів», – додав  Іван Слободяник.

Ключовою проблемою він назвав відсутність коштів: «Навіть ті громади, які мають можливість на фінансування або на співфінансування не можуть здійснювати  розробку комплексних планів через постанову КМУ №590, яка  обмежує такі повноваження на період воєнного стану».

Наталія Гнидюк, заступниця керівника USAID Говерла, зазначила, що попри всі виклики війни запит на підготовку комплексних планів зріс, свідомість муніципалітетів змінилась в бік розуміння, що без документації неможливо побудувати жодного об’єкту і, відповідно, створити робочі місця.

Наталія Гнидюк зазначила, що на рівні сільської селищної ради важко знайти фахових архітекторів та землевпорядників, які зможуть на території громади пропонувати комплексні рішення. Вона також запропонувала повернути субвенцію, щоб підтримати територіальні громади, які бачать додану вартість у цьому процесі.

Євген Плащенко, Генеральний директор Директорату просторового планування територій та архітектури Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, відзначив необхідність актуалізації даних, адже  за результатами опитування, яке проводило Міністерство спільно з обласними військовими адміністраціями серед 850 громад, затверджено 397 планів міст, з яких 275 розроблялись з 1991 по 2011 рік. 

Дмитро Макаренко, Заступник Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру розповів про очікувані зміни, які допоможуть громадам у розробці комплексних планів:

«Державний картографо-геодезичний фонд є невід’ємною складовою національної інфраструктури геопросторових даних. Ми сформували проектні пропозиції для донорських організацій щодо створення у 2024 році цифрової карти, що спростить функціонування і користування відомостями».

Назар Малиняк, керуючий партнер ТОВ «СмартФармінг», компанії, яка стала підрядником в розробці онлайн-форми, відзначив три ключові переваги використання форми: покроковість, відповідність чинному законодавству, агрегованість інформації. Він також наочно показав функціонал онлайн-форми, від авторизації до внесення всієї необхідної інформації.

«До кінця 2024 передбачені певні етапи щодо підтримки даної платформи. Ми сподіваємось, що громади почнуть активно використовувати онлайн-форму і  від них очікуємо зворотного зв’язку», – зазначив Назар Малиняк.

Також під час заходу відбулось підписання меморандуму про співпрацю між Всеукраїнською Громадською організацією «Асоціація фахівців землеустрою України» з підприємством Culver Aviation щодо використання безпілотних літальних апаратів (БПЛА) для створення картографічної основи громад.

За словами Анатолія Полтавця, Голови Правління «Асоціація фахівців землеустрою України», це партнерство допоможе створювати якісні картографічні дані та заощадити розробникам комплексних планів кошти. 

????Переглянути запис семінару можна за посиланням: bit.ly/3oJ5LYs

????Завантажити посібник для громад «Розробка комплексних планів»: https://bit.ly/3z12Rkp

????Завантажити посібник для професіоналів «Як розробити комплексний план громади»:  https://bit.ly/38lPvEm

Довідка.
Сполучені Штати Америки, діючи через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), започаткували
Ініціативу на підтримку стійкості агросектору (Agriculture Resilience Initiative) – AGRI-Україна з
метою зміцнити виробництво та експорт української аграрної продукції та сприяти пом’якшенню
загальносвітової продовольчої кризи, яка поглиблюється внаслідок розв’язаної Росією брутальної війни.
Ініціатива AGRI-Україна є критично важливою для підтримки експорту та потреб українського аграрного
сектору, який залишається вразливим на тлі триваючої військової агресії Росії. USAID вже виділило сто
млн. дол. на реалізацію Ініціативи і має на меті залучити ще 150 млн. дол. від інших міжнародних донорів і
приватного бізнесу, аби досягти загальної суми фінансування 250 млн. дол. AGRI-Україна зосереджує свою
увагу на таких напрямах діяльності: 1) закупівля і передача критично важливих матеріально-технічних
ресурсів аграріям, які їх потребують 2) удосконалення і збільшення можливостей експортної логістики та
інфраструктури 3) розширення доступу аграріїв до фінансування, щоб забезпечити максимальні врожаї 4)
надання ММСП послуг з сушіння, зберігання та переробки сільськогосподарської продукції.


Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) впроваджується компанією Кімонікс
Інтернешнл. Мета програми: прискорення економічного розвитку сільських громад України, що
потребують найбільшої підтримки, шляхом покращення управління в сільськогосподарському секторі, що
сприятиме розвитку більш продуктивних, сучасних та прибуткових мікро, малих та середніх
сільськогосподарських підприємств (ММСП) та їх інтеграції в конкурентні національні та міжнародні ринки.
Стратегічні цілі Програми USAID АГРО: 1) посилення продовольчої безпеки в Україні та світі, 2)
відновлення й збільшення доходів агро- ММСП, 3) розширення доступу агро-ММСП до фінансування, 4)
створення та розвиток справедливого й прозорого ринку с\г земель в Україні, який сприятиме відновленню
економіки та захищатиме права на землю, і 5) зменшення корупції в аграрному секторі. З 1 вересня
2022 року АГРО стала одним із імплементаторів програми AGRI за такими напрямами: надання доступу до
послуг зі зберігання, сушіння та переробки продукції, допомога під час посівної, розширення доступу аграріїв
до фінансування.


Американський народ, через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), надає економічну та
гуманітарну допомогу по всьому світу понад 60 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах,
як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. В Україні
Агентство США з міжнародного розвитку надає технічну та гуманітарну допомогу починаючи з 1992 року.
Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу
зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Запрошуємо відвідати вебсайт
Місії: http://www.usaid.gov/ukraine та сторінку на Facebook: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

© Всеукраїнська асоціація громад