У Комітеті Регіонів ЄС на високому рівні предметно обговорили питання відбудови України

by [email protected]

Представники ВАГ взяли участь у представницькому воркшопі Європейського альянсу міст та регіонів для відбудови України.

Представники Всеукраїнської асоціації громад взяли участь у семінарі-воркшопі “Втілення принципів Лугано в життя”, який було організовано Європейським альянсом міст та регіонів з відбудови України у місті Брюсселі (Бельгія) у Комітеті Регіонів ЄС 25 травня 2023 року. 

У рамках семінару обговорювалися питання втілення у життя напрацювань попередньої Конференції з відновлення України (URC2022), що відбулася у місті Лугано (Швейцарія) в минулому році, та напрацьовувалися пропозиції до порядку денного Лондонської конференції з відновлення України (URC2023), яка відбудеться у червні.  

Учасників семінару привітав (онлайн) Президент України В.Зеленський. У роботі семінару взяли участь представники української влади – народні депутати, урядовці, лідери місцевого самоврядування, а також представники влади країн Євросоюзу, Швейцарії та Великої Британії, керівники впливових європейських інституцій, таких як КМРВ Ради Європи (CLRA of CoE), ОЕСР (OECD), ПРООН (UNDP), ЄБРР (EBRD), ЄІБ (EIB), РЄМР (CEMR) та інші, члени Комітету Регіонів ЄС, дипломати, українські та європейські експерти.

ВАГ на цьому важливому заході представляли виконавчий директор Іван Слободяник, директор з розвитку Ігор Абрам’юк, координаторка логістичного напряму Надія Слюсарчик та член Правління Василь Мітько.

Мета нашої участі у семінарі –  просування інтересів місцевого самоврядування та ефективної децентралізації як частини процесу відновлення та відбудови України, зокрема щодо активного залучення місцевого рівня в Україні до планування відновлення та відбудови.  Також участь у семінарі дозволила суттєво розширити міжнародних комунікацій ВАГ. 

Учасники семінару обговорили конкретні кроки для активного залучення європейських муніципалітетів і регіонів, визначили потреби щодо виділення підтримки для місцевого самоврядування в Україні, а також потенційні напрями прикладання майбутніх зусиль міжнародних партнерів та країн-донорів щодо відновлення України.

Семінар став черговим важливим кроком у просуванні інтересів України на європейському рівні та у консолідації Європи у питаннях допомоги Україні.

© Всеукраїнська асоціація громад