Держгеокадастр дав роз’яснення ВАГ щодо використання ортофотопланів як картографічної основи для комплексних планів

by [email protected]

31 травня під час презентації потреб та інструментів просторового планування Заступник Голови Держгеокадастру Дмитро Макаренко та експерти АГРО розповіли про підготовлену за участі АГРО на запит Всеукраїнської асоціації громад відповідь щодо можливості використання оновлених ортофотопланів як картографічної основи для просторового планування.

У відповіді зазначається, що Закон «Про національну інфраструктуру геопросторових даних» та Порядок функціонування національної інфраструктури геопросторових даних визначать ортофотокарти та ортофотоплани як набори геопросторових даних, які є фотографічними планами місцевості на точній геодезичній основі, отримані шляхом аерофотозйомки або космічної зйомки з подальшим перетворенням знімків з центральної проекції в ортогональну за допомогою методу ортотрансформування.

Відповідно до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» містобудівна документація на місцевому рівні (комплексні плани просторового розвитку територій територіальних громад, генеральні плани населених пунктів і детальні плани територій) є одночасно документацією із землеустрою, яка розробляється у формі електронних документів, що містять базові і тематичні геопросторові дані, на оновленій картографічній основі, облікованій у Державному картографо-геодезичному фонді України, у Державній геодезичній референцній системі координат УСК-2000.

Порядок загальнодержавного топографічного і тематичного картографування визначає періодичність оновлення ортофотокарт не більш як п’ять років. Разом з цим, таке оновлення має здійснюватися також в залежності від характеру та інтенсивності змін на місцевості з тим, щоб картографічні матеріали та дані відображали актуальний стан місцевості, включаючи пошкодження та руйнування, що виникли з початку бойових дій.

Таким чином, у своєму листі Держгеокадастр зазначає, що оновлені ортофотоплани можуть використовуватись як картографічна основа для розроблення документації з просторового розвитку території із дотриманням вимог Порядку розроблення, оновлення, внесення змін та затвердження містобудівної документації, та структури Бази геоданих містобудівної документації на місцевому рівні щодо складу геоданих, що створюються з їх використанням.

Практичне застосування зазначеної позиції дозволить громадам кардинально здешевити та прискорити процес просторового планування, використовуючи актуальні ортофотоплани як перешеджерело необхідних для розроблення відповідної документації геопросторових даних. Для багатьох громад це вперше відкриє двері у світ просторового планування.

АГРО спільно із Всеукраїнською асоціацією громад об’єднають зусилля для забезпечення прямої імплементації такого підходу безпосередньо у текст Закону «Про регулювання містобудівної діяльності».

lyst-na-vag-ortofoto-0021

© Всеукраїнська асоціація громад