709 агровиробників отримали насіння кукурудзи від USAID

by [email protected]

Сьогодні на плечах українських аграріїв продовольча безпека всієї держави. Для того, щоб українська весняна посівна відбулася в максимально можливому масштабі, USAID започаткувало Ініціативу AGRI на підтримку стійкості агросектору, в рамках якої фермери з 15 регіонів України  отримали мінеральні добрива, насіння соняшника та кукурудзи, згідно з заявками, поданими через Державний аграрний реєстр.

Євген Савченко став одним з понад 700 фермерів, які отримали насіння кукурудзи бренду DEKALB компанії Bayer в межах ініціативи AGRI від USAID.  

Фермер з 8-річним стажем очолює підприємство ТОВ «Ленд Агро Інвест», що на Київщині.  Допомагають йому дружина, діти, родичі. Чоловіки на підприємстві займаються технічними та аграрними питаннями, жінки – бухгалтерією. Наполеглива праця всієї родини дала добрі результати.

«Починали з обробітку  досить невеликого обсягу земель на забур’янених територіях. В господарстві був один трактор. Вирощували зернові та технічні культури: кукурудза, соняшник, соя, рапс та ін.», – розповідає фермер.

Поступово підприємство розвивалось: збільшили посівні площі, придбали сівалку. 

Але війна внесла свої корективи, в 2022 році почалися складнощі з логістикою, сіяли з обмеженою кількістю добрив. Це негативно вплинуло на врожайність. 

Втім, господар підприємства не втрачав оптимізму та  наснаги до дії. У пошуку рішень, у березні  2023 року подав заявку в ДАР для отримання насіння кукурудзи. 

Наданого насіння вистачило на 30 га при нормі висіву 70 тис одиниць на га. За попередніми підрахунками фермера, очікується, що цьогорічний врожай буде кращим, ніж у попередньому році.

«В умовах сьогодення, з усіма складнощами, з якими зіткнулись фермери, допомога посівними одиницями від Програми USAID АГРО є важливою. Країна буде забезпечена зерновими»,- зазначає герой відео, Євген Савченко.

Доставку насіння кукурудзи до обласних центрів здійснювала Всеукраїнська асоціація громад (ВАГ) у співпраці з Новою Поштою у межах проекту «Згуртовані громади», що реалізується за підтримки Програми USAID АГРО. Його мета – допомога громадам через своєчасну логістику товарів першої необхідності, в тому числі агровиробничих ресурсів.

© Всеукраїнська асоціація громад