Іван Слободяник на форумі «Децентралізація 2023»: Головна задача — звірити годинники та напрацювати ефективні механізми взаємодії

by [email protected]

28 лютого Виконавчий директор ВАГ Іван Слободяник взяв участь у дискусії «Пріоритети законодавчого порядку денного реформи децентралізації. Погляд лідерів місцевого самоврядування», що відбулася в рамках форуму «Децентралізація 2023. Законодавчий порядок денний в умовах війни».

Захід був організований Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України спільно з ГО «ДЕСПРО» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» з метою згуртування суб’єктів реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади довкола спільного визначення потреб і подальших завдань реформи у   період війни. 

У рамках форуму учасники обговорили законодавчі ініціативи, необхідні для відновлення громад, що постраждали внаслідок російської агресії; актуальні завдання децентралізації; питання впливу воєнного стану на діяльність органів місцевого самоврядування та інші актуальні питання.

Під час виступу Виконавчий директор ВАГ Іван Слободяник розповів про проблемні аспекти функціонування органів місцевого самоврядування у період війни: необхідність чіткого розмежування повноважень між військовими державними адміністраціями та ОМС;  необхідність доповнення переліку видатків з бюджету за Постановою КМУ №590, що наразі обмежує повноваження ОМС та гальмує процес  створення комплексних планів  просторового планування, а в результаті і відновлення території України. 

Іван Слободяник звернув увагу також на проблемні питання функціонування агробізнесу, який є  ключовим у наповненні бюджету сільських громад  та запорукою продовольчої безпеки країни, серед яких:  необхідність визначення переліку територій, які окуповані, або на яких ведуться бойові дії  та звільнення орендарів земель, зазначених територій від плати за землю за положенням Закону №2120. 

«Державна податкова служба нараховує податки на заміновані поля, добиваючи бізнес, який і так знаходиться у складній ситуації», – зазначив Іван Слободяник.

 Одним із ключових завдань, які окреслив Виконавчий директор ВАГ, є відпрацювання механізму бронювання представників органів місцевого самоврядування та працівників агросектору.

«Відповідно до оновленого Порядку, бронювати можна до 50% військовозобов’язаних працівників. Але варто підходити індивідуально до кожного випадку, бо є малі підприємства, де 1 людина – це 50%», – додав Іван Слободяник.

Окремим блоком питань Виконавчий директор ВАГ виніс проблему лісів, які, відповідно до реформи децентралізації, мали  бути передані у розпорядження саме громадам, але наразі громади не можуть використовувати цей ресурс. 

За словами Голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олени Шуляк, головними аспектами відбудови є оперативність, безпека, нові підходи до екологічних питань та продовження реформ.  

Також Олена Шуляк розповіла, як можна буде отримати відшкодування за житло, яке пошкодили чи зруйнували після завершення війни за законопроектом  № 7198 та визначила роль громад в цьому процесі:

«При кожній громаді органами місцевого самоврядування буде створена комісія, завданням якої буде організувати відповідну експертизу для верифікації даних про пошкодження об’єктів», – зазначила Олена Шуляк.

Заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна зауважила, що ключовою вимогою до всіх проектів на всіх рівнях є якісні верифіковані дані. 

«Реформа децентралізації має бути максимально прозорою, підзвітною та  лідерською з  впровадження антикорупційних заходів», – додала Олександра Азархіна.

Також вона анонсувала створення офісів підтримки реформ у громадах, які зможуть забезпечити екстрену консультаційну підтримку для ОМС у питаннях розвитку антикорупційних практик, роботи з проектами відновлення та цифровими інструментами.

«Тема є вкрай важливою, бо стосується  майбутнього місцевого самоврядування, а отже, і якості  життя громадян у громадах. Реформа децентралізації залежить від вчасної та якісної законодавчої основи», – підсумувала Надія Петруняк, координаторка комунікацій реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

© Всеукраїнська асоціація громад