Іван Слободяник взяв участь у засіданні Європейського Комітету регіонів

by [email protected]

24 лютого, у річницю широкомасштабного вторгнення Росії,  виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник відвідав четверте  засідання Робочої групи з питань України Комітету Регіонів ЄС у Ґданську. Захід відбувся на запрошення мера Ґданська Олександри Дулькевич  та за участі Президента Комітету регіонів ЄС Вашку Кордейру.

Учасники засідання обговорили загальний політичний контекст процесу вступу України до ЄС, прозорість і належне управління на місцевому рівні під час війни, а також поточні надзвичайні потреби в Україні.

«Було б неможливо протистояти агресії, якби ми не відчували міжнародної підтримки — як гуманітарної, так і військової.  Україна воює не тільки за себе, а й за спільні цінності», — зазначив Іван Слободяник.

Під час виступу він презентував результати досліджень ВАГ щодо потреб та запитів громад, пов’язаних з викликами війни, та підсумував роботу проекту “Згуртовані громади” за рік.

«За результатами опитування, у деокупованих громадах та в громадах на лінії фронту є першочергова потреба в  медикаментах, засобах гігієни та продуктах харчування. Інші громади, які знаходяться далі, потребують   консультативної  підтримки щодо ВПО та економічних факторів, які ставлять під загрозу існування ОМС»,  — зауважив Іван Слободяник. 

Він також окреслив нагальні потреби громад у встановленні модульних будинків, сонячних батарей, генераторів; відновленні енергопостачання, дорожнього покриття, автобусного сполучення в громадах; оновлення техніки, в тому числі комп’ютерної (що була вкрадена). 

«Загалом від початку війни Всеукраїнська асоціація за підтримки Програми USAID з сільського розвитку (АГРО)  доставила понад 1000 тонн допомоги у 13 регіонів України» – підсумував  Іван Слободяник.

Також відбулася особиста зустріч Івана Слободяника з Президентом Комітету регіонів Васко Кардейро , під час якої обговорили низку кроків щодо взаємодії Всеукраїнської асоціації громад  з інституціями ЄС.

На завершення виступу він  висловив подяку міжнародним  партнерам за активну широкопланову підтримку України.

© Всеукраїнська асоціація громад