Всеукраїнська асоціація громад (далі -Асоціація) всіляко підтримує відновлення справедливості та повернення громадам права на розпорядження землями за межами населених пунктів.

Асоціація та громади вітають прийняття та очікують на найскорішу імплементацію Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель», який був ухвалений Верховною Радою 17 червня 2020 року. Закон відкриває перед громадами можливість самостійно планувати розвиток власних територій в межах та за межами населених пунктів в інтересах і за участю місцевого бізнесу та населення. Закон дозволить громадам визначати допустиме цільове призначення земель на підставі єдиної комплексної документації.

Але, цей довгоочікуваний Закон не працюватиме сам по собі, оскільки планувати можна лише те, чим реально розпоряджаєшся. Для цього громадам треба законом повернути у комунальну власність землі за межами населених пунктів, які їм фактично та юридично належали ще за законодавством, що діяло до 2002 року.

Нагадаємо, що у питаннях розпорядження землями громад за межами населених пунктів існує чимало проблем, які стримують розвиток народовладдя на місцях і дискредитують державу в очах місцевого населення. До таких проблем належить, зокрема, роздача земель стороннім особам без врахування інтересів населення громад, неможливість просто та юридично чітко встановити межі територій громад, обтяжливі, непрозорі та корупційно небезпечні процедури погодження документації із землеустрою та встановлення меж земельних ділянок в натурі (на місцевості). Для вирішення цих питань було розроблено та внесено до Верховної Ради України проект Закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» (реєстраційний №2194). Законопроект був схвалений у першому читанні ще 14 листопада 2019 року.

Законопроект №2194 передбачає:

  • вирішення питання права власності на землю, спрощення доступу до земельних ресурсів для населення, бізнесу завдяки скасуванню зайвих дозволів та дублювання процедур перевірки документації із землеустрою;
  • надання відомостей документації із землеустрою статусу публічних, відкритих та загальнодоступних даних;
  • запровадження страхування професійної відповідальності виконавців робіт із землеустрою;
  • зменшення вартості робіт та тривалості часу, що витрачається на виконання процедур, пов’язаних з проведенням землеустрою;
  • встановлення меж між територіями громад за домовленістю громад;
  • затвердження місцевими радами детальних планів території в межах та за межами населених пунктів;
  • посилення ролі територіальних громад у здійсненні контролю за станом використання земель;
  • можливість публічно відслідковувати долю земельної ділянки з моменту надання дозволу на її відведення;
  • закріплення меж земельних ділянок за згодою їх власників земельних ділянок без зайвої бюрократії тощо.

Важливо, що державна влада, мабуть, вперше, намагається вирішити застарілі проблеми повно та комплексно, демонструючи справжній європейський формат чесних та прозорих взаємовідносин між державою та населенням, об’єднаним у територіальні громади.

Асоціація та громади бачать та цінують, що замість отримання дрібних «подачок» від органів державної влади, що роздавалися у ручному режимі, у громад з’явився реальний шанс стати справжніми господарями власної землі на підставі Закону і цей шанс не можна упустити.

Зважаючи на викладене, Асоціація просить Президента України та Верховну Раду України якнайшвидше прийняти у другому читанні і в цілому як Закон законопроект «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» (реєстраційний № 2194).

© Всеукраїнська асоціація громад