Спеціальна відзнака ВАГ у рамках V Всеукраїнського конкурсу "Неймовірні села України" дісталася селу, жителі якого започаткували "Гарбуз-фест" і будуть виробляти гарбузові цукати

Завершився черговий, п'ятий за ліком Всеукраїнський конкурс "Неймовірні села України", що його організовує AgroPortal.ua у партнерстві з Посольством Королівства Нідерландів. У середу, 10 лютого відбувся фінальний захід, у рамках якого вісім сіл-фіналістів презентували свої проєкти та демонстрували свою особливість і неймовірність.

Всеукраїнська асоціація вже традиційно виступила партнером Конкурсу. Представник асоціації є членом Експертної ради, яка обирає переможця з числа фіналістів. Окрім того, цьогоріч асоціація започаткувала спеціальну відзнаку ВАГ – за проєкт, який, на нашу думку, може мати найбільший вплив на розвиток громади.

Громада, до складу якої входить село, що отримує нашу відзнаку, одразу ж потрапляє в зону особливої уваги асоціації, адже у відзнаці вказано, що "сільська рада отримає від ВАГ впродовж 2021 року комплексну консультаційну підтримку з питань розвитку громади".

Із числа фіналістів цьогорічного Конкурсу Асоціація відзначила село Маломиколаївка, яке представило оригінальний і, на нашу думку, доволі перспективний для розвитку громади проєкт виробництва фруктових та овочевих цукатів, насамперед, гарбузових. Чому ми обрали саме цей проєкт? – бо він, на наш погляд, здатен запустити ланцюжки розвиткових процесів у громаді. Для початку проєкт зможе забезпечити самозайнятість значної частини населення цього невеличкого села (близко 40 із 269 осіб), і саме тих категорій, яким зараз складно знайти роботу (жінки, у т.ч. середнього і старшого віку). А далі він може поширитися на сусідні села і вплинути на напрям руху всієї громади. Бо місцевий фестиваль "Гарбуз-фест" плюс місцеве крафтове виробництво – це вже доволі цікава заявка громади на особливість і на економічну спеціалізацію.

Як виявилося, ми не помилилися у своєму виборі – село Маломиколаївка у підсумку отримало більшість голосів Експертної ради і стало переможцем Конкурсу. Відтак, 100 тис. гривень від Посольства Нідерландів підуть на закупівлю обладнання для виробництва цукатів, а отже проєкт має всі шанси на успішну реалізацію.

Не менш цікавими були й інші проєкти сіл-фіналістів, кожен з яких заслуговує на увагу і підтримку. У цілому ідея Конкурсу є доволі цікавою – Конкурс допомагає виявити та популяризувати цікаві, оригінальні ідеї сільського розвитку. За відсутності в державі цілісної й ефективної політики розвитку села, такі приклади є особливо цінними і важливими. А тому асоціація має намір продовжувати та поглиблювати партнерство з організаторами Конкурсу та з громадами-переможцями.

 

Довідково:

Усі матеріали Конкурсу (включно з відеозаписом фінального заходу) можна знайти у розділі "Конкурс" сайту AgroPortal.ua (http://agroportal.ua/ua/publishing/konkurs/). Фотоальбом фіналу Конкурсу можна переглянути за посиланням: https://www.facebook.com/AgroPortalUa/posts/2760892740893088.

 

 

© Всеукраїнська асоціація громад