Вельмишановний пане Президенте!

 

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Всеукраїнська асоціація громад» (далі – ВАГ) засвідчує Вам свою щиру повагу! ВАГ є загальнонаціональним об’єднанням органів місцевого самоврядування, яке в 2009 році утворили понад 8000 сільських і селищних рад.

 

Асоціація послідовно захищає та відстоює інтереси місцевого самоврядування, взаємодіє з державою з питань децентралізації повноважень та ресурсів, реформування територіальної організації влади, розвитку сільських територій, земельної реформи, вирішення проблем і задоволення потреб територіальних громад. При цьому Асоціація чітко фокусує свою увагу на громадах, у яких переважає сільське населення та сільські території – це громади з центрами у селах, селищах і малих містах. 

 

Всеукраїнська асоціація громад занепокоєна ситуацією щодо саботування реформи децентралізації.

 

Ключовим для нас завжди була і є необхідність дотримання принципу субсидіарності, тобто такого розподілу повноважень, коли кожна послуга надається кожному громадянину якомога ближче до нього та у якнайкращій якості. Україна – велика держава, яка час від часу буде опинятися перед необхідністю перегляду розподілу повноважень між різними рівнями місцевого самоврядування та, відповідно, доцільності існування місцевого самоврядування на інших рівнях, окрім базового.

 

Проте маємо наступну ситуацію: правонаступник районної ради району, ліквідованого Верховною Радою України, після припинення відповідних районних рад як юридичних осіб, але не пізніше 1 липня 2021 року, зобов’язаний передати у комунальну власність територіальних громад усі об’єкти спільної власності територіальних громад району, які знаходяться на території цих територіальних громад, відповідно до розмежування видатків між бюджетами, встановлених Бюджетним кодексом України.  Районні ради до 01.07.2021 року мали передати об'єкти і майно громадам.  Через ігнорування цієї норми закону та бажання лишитися на місцях, депутати та чиновники районних рад, гальмуючи процес децентралізації, не тільки вчасно не передали громадам близько 300 інфраструктурних об’єктів, а й намагались їх незаконним шляхом вивести з комунальної власності на приватних осіб,  таким чином поставили під загрозу взагалі функціонування цих об’єктів. Також хочемо звернути Вашу увагу на непоодинокі випадки створення апарату районних рад з роздутим штатом: кілька заступників голови районної ради, радники та інші. І це тоді, коли виконавчо-господарських функцій вони вже майже не мають. Районні ради протидіють на місцях процесу децентралізації, передачі повноважень громадам. Саме такі дії вкотре  доводять неефективність цього рівня місцевого самоврядування.

 

Просимо Вас доручити правоохоронним органам детально перевірити причини саботування районними радами процесу передачі об’єктів інфраструктури та майна у комунальну власність громад.

 

Всеукраїнська асоціація громад вважає, що обов’язковість існування районних рад безпосередньо не випливає ні з Європейської хартії місцевого самоврядування, ні з Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, ні з поточних потреб та проблем її впровадження. Всеукраїнська асоціація громад виступає за дворівневу систему місцевого самоврядування.

Ключовий принцип,  яким має обумовлюватися наявність чи відсутність самоврядування на субрегіональному та регіональному рівнях – принцип субсидіарності, тобто спроможність самоврядування ефективно надавати жителям громад максимально доступні та якісні послуги влади.

 

Наразі абсолютна більшість органів місцевого самоврядування базового рівня висловлюють своє переконання щодо того, що на цьому етапі реформування держави саме без районних рад можна забезпечити дотримання згаданого базового принципу при наданні послуг влади усім громадянам України.

 

Процес децентралізації незворотній, усі повноваження потрібно передати на місця, і громади це підтримують!

 

© Всеукраїнська асоціація громад