Закон “Про службу в ОМС”: Правління ВАГ обговорило ситуацію

by lena

Ситуацію навколо законопроекту (№6504) обговорено на робочій нараді Правління ВАГ за участю народного депутата України Віталія Безгіна та голови НАДС Наталії Алюшиної.

3 вересня, з ініціативи виконавчого директора ВАГ Івана Слободяника, було скликано онлайн-нараду за участю керівництва та членів Правління, фахівців ОМС та експертів Асоціації з питань законодавчого регулювання служби в органах місцевого самоврядування. 

Про події, пов’язані з розробленням та ухваленням законопроекту Про службу в ОМС (реєстраційний номер 6504) учасникам наради розповіли запрошені високопосадовці – народний депутат України, голова профільного підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін та голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина.

Відбулася відверта дискусія щодо ситуації навколо згаданого законопроекту, який, доволі несподівано, не пройшов перше читання у Верховній Раді України (для його ухвалення забракло двох голосів).

Члени Правління ВАГ висловили цілу низку конструктивних міркувань щодо необхідності вдосконалення норм законопроекту, особливо у частині підходів до регулювання заробітної плати службовців ОМС. Зокрема, були пропозиції щодо недоцільності обмеження або ж суттєвого підвищення верхньої межі відсотка преміювання (у нинішній редакції це 30%), щодо прив’язки посадового окладу до мінімальної заробітної плати (у нинішній редакції – до прожиткового мінімуму). Також йшлося про те, що потрібно шукати шляхи додаткового стимулювання роботи в ОМС тих громад, які деокуповані та/чи наближені до зони бойових дій – там наразі відчувається вкрай гострий дефіцит кваліфікованих кадрів.

Водночас, члени Правління практично одностайно підтвердили раніше висловлену позицію ВАГ щодо того, що цей надзвичайно важливий законопроект – попри його недосконалість – потрібно якомога скоріше ухвалювати у першому читанні, а всі дискусійні норми обговорювати та вдосконалювати між читаннями за участю всеукраїнських асоціацій ОМС.

У ВАГ все ж є сподівання, що законопроект вже найближчим часом буде ухвалено за основу, а тому ми вже зараз розпочинаємо підготовку до активної участі в його доопрацюванні. Домовлено, що днями буде скликано засідання відповідного Комітету ВАГ з питань організації служби в ОМС, де фахові представники ОМС та експерти Асоціації напрацюють попереднє бачення пропозицій ВАГ до закону. 

А у п’ятницю відбудеться наступна нарада з членами Правління, де буде обговорено як згадані пропозиції, так і інші пріоритетні для громад-членів ВАГ питання законодавчого порядку денного. 

ВАГ і надалі намагатиметься формувати предметну та конструктивну позицію щодо всіх найважливіших проектів законодавчих актів, які зачіпають інтереси громад – використовуючи при цьому як пропозиції штатних чи залучених експертів, так і (насамперед!) спираючись на колективну експертизу членів Асоціації.

© Всеукраїнська асоціація громад