Експертне обговорення реформи житлової політики

by Непом'ящий Микола

Всеукраїнська асоціація громад 3 квітня 2024 року взяла участь в Консультаціях з експертного обговорення питань реформування житлової політки, організованих Урядом України спільно з Групою Світового банку, Європейською комісією та Європейським інвестиційним банком.

Мета експертного обговорення – розроблення національної житлової стратегії, як дорожньої карти для імплементації реформи із залученням широкого кола стейкголдерів. Ключову роль у реалізації новітньої житлової політики покладена на територіальні громади: одні з яких мають відновити зруйнований житловий фонд, а інші його розширити. Новітня житлова політика держави має забезпечити вирішення питань:

  • розроблення дієвого механізму формування житлового фонду територіальних громад;
  • забезпечення умов для набуття громадянами, зокрема внутрішньо переміщеними особами, соціального житла на правах оренди, або шляхом використання фінансово-кредитних механізмів підтримки будівництва (придбання);
  • створення умов, за яких кожен матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність, або орендувати за соціально відповідними цінами.

Підтримуючи зазначену законодавчу ініціативу, Всеукраїнська асоціація громад акцентує увагу та наступних питаннях, які потребують вирішення задля ефективного забезпечення новітньої житлової політики:

по-перше, для досягнення поставлених цілей у короткостроковій перспективі, одним із ефективних шляхів створення соціального житла є його будівництво приватними забудовниками на замовлення сільських, селищних, міських рад на землях комунальної власності, або викуп побудованого житла відповідними місцевими радами;

по-друге, створення умов доступу до фінансово-кредитних механізмів громадянами, які бажають набути житло у власність через механізми кредитування без першого внеску, який наразі становить 20-30% його вартості.

В обох випадках питання можуть бути вирішені через залучення фінансування міжнародних банків, які готові виступити партнерами України на шляху реалізації новітньої житлової політики. Вони потребують особливої уваги  і мають бути відображені  у Комплексній житловій стратегії, оскільки ефективні механізми реалізації визначених законодавчих завдань можуть забезпечити повернення громадян в Україну та сприяти відновленню життєдіяльності громад.

Проєкт Закону України «Про основні засади житлової політики» розміщено на сайті Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України для публічного обговорення, яке розпочнеться 9 квітня 2024 року.

Всеукраїнська асоціація громад запрошує громади долучитися до його обговорення та надати свої коментарі, рекомендації та зауваження.

© Всеукраїнська асоціація громад