Всеукраїнська асоціація громад взяла участь у відкритому діалозі «Парламент та місцеве самоврядування: діалог про майбутнє»

by [email protected]

7 грудня, у День місцевого самоврядування, відбулось публічне обговорення «Парламент та місцеве самоврядування: діалог про майбутнє». Володимир Кучма та Іван Слободяник, керівники Всеукраїнської асоціації громад, відвідали захід, де обговорювалися ключові питання у сфері місцевого самоврядування та розвитку громад.

Захід відбувся з ініціативи Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

У діалозі взяли участь народні депутати, представники Комітету, голови громад, а також представники громадських асоціацій.

Зі вступним словом виступив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко. Він привітав усіх з професійним святом, наголосив про важливість шукати спільні рішення між центральною владою та громадами, знайти оптимальну модель взаємодії. «Усі ми беремо участь у самоврядуванні, усі ми — мешканці громад, які обирають владу та впливають, щоби наші громади були такими, як ми хочемо» — додав він.

Далі до слова запрошувались голови громад. Обговорили всі виклики, з якими зіткнулися органи самоврядування в 2022 році: труднощі з підготовкою до опалювального сезону, проблеми втрати значної частини доходів місцевих бюджетів у деокупованих громадах, проблеми зі здійсненням самоврядних повноважень у деяких громадах через неможливість скликання сесій місцевих рад, забезпечення функціонування закладів освіти, відбудови інфраструктури, зруйнованої внаслідок війни та ін.

З промовою виступив Голова Всеукраїнської асоціації громад Володимир Кучма. Він зазначив: «Всеукраїнська асоціація громад надавала і надає найбільшу підтримку невеликим громадам, які проживають в аграрних регіонах. В тісній взаємодії з аграріями, громади забезпечували себе необхідними продуктами харчування в перші дні війни». 

Також Володимир Кучма зауважив, що необхідно повернутися до розгляду напрацьованих до війни законопроектів, щоб завершити децентралізаційні процеси та отримати надійні законодавчі рамки для відстоювання інтересів органів місцевого самоврядування.

До слова був запрошений виконавчий директор Всеукраїнської організації громад Іван Слободяник. Він розповів про проект «Згуртовані громади», який ВАГ реалізовує за підтримки Програми USAID АГРО, про необхідність гуртуватись і посилювати свою активність, допомагати громадам, які постраждали від війни. 

Також І.Слободяник відзначив необхідність розвивати активність в міжнародному напрямі, щоб донести до європейської спільноти проблеми невеликих, переважно сільських українських громад та знайти додаткові засоби і ресурси для допомоги таким громадам.

«Ми стали членами Європейського альянсу сільських громад. Усім нам треба розуміти, що аграрна політика та сільський розвиток – це 70% бюджету Євросоюзу. Ми маємо пропозицію провести комітетське слухання на тему «Що таке сільська політика в Європейській політиці», тому що без розвитку в цьому напрямі нас в Євросоюзі ніхто не чекає» — зазначив Іван Слободяник.

Завершився захід урочистою частиною. Відзнаками Верховної Ради України було нагороджено низку лідерів місцевого самоврядування. У їх числі, керівники громад-членів ВАГ: Старобільський міський голова Яна Літвінова, Опішнянський селищний голова Різник Микола та Доброславський селищний голова Прокопечко Людмила. Дякуємо нашим колегам за співпрацю та значний внесок у розвиток громад та щиро вітаємо з отриманням високих державних відзнак.

© Всеукраїнська асоціація громад