Через встановлені Кабміном вимоги сільські і селищні громади в Україні фактично опинились поза програмою "Спроможна школа для кращих результатів”. Вона передбачає фінансову підтримку закладів освіти, ремонт будівель шкіл, завершення недобудов, закупівлю обладнання для класів.

Проблема у тому, що субвенцію з державного бюджету надають тільки тим закладам, які мають загальну чисельність 350 учнів. Нині ж у сільських і селищних громадах через несприятливу демографічну ситуацію не набереться такої кількості дітей. А відповідно, подаватись на участь у програмі «Спроможна школа для кращих результатів» освітні заклади  з сіл не можуть. 

Саме тому Всеукраїнська асоціація громад пропонує змінити порядок та умови надання субвенції. А саме: знизити необхідну кількість учнів хоча б до 150-ти. Листа з відповідним прохання Асоціація надіслала міністру освіти і науки України С. Шкарлету. 

Крім того, ВАГ закликає міністерство залучати членів Всеукраїнської асоціації громад до робочих груп і комісій з вирішення питань освіти і науки, де передбачена участь представників місцевого самоврядування. Адже ВАГ  — організація, що представляє інтереси сільських і селищних громад. 

 

© Всеукраїнська асоціація громад