ВАГ пропонує розширити можливості закону про співробітництво територіальних громад та врахувати реалії воєнного стану

by Інна Тесленко

Всеукраїнська асоціація громад взяла участь у круглому столі “Міжмуніципальне співробітництво в умовах воєнного стану” та висловила пропозиції щодо необхідності вдосконалення закону про співробітництво територіальних громад, враховуючи інтереси громад по всій Україні.

Наразі є дві конкретні пропозиції, які потребують нормативно-правового врегулювання задля покращення діяльності та розвитку територій.

По-перше, важливо спростити процедури налагодження територіального співробітництва громад за наявності обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

Зокрема йдеться про обставини, що виникли внаслідок прийняття рішень законодавчого або нормативно-правового характеру, обов’язкових для суб’єктів на всій території України або її частини, або ті, що виникли внаслідок стихійного лиха, воєнних дій чи інших раптових обставин, що викликають необхідність співробітництва громад (у тому числі пожежі, повені, посухи, заморозків, граду, землетрусу, початком активних бойових дій, раптового припинення постачання води, тепла, електроенергії, нафтопродуктів чи газу, не пов’язаного з несплатою їх вартості та інші раптові обставини).

По-друге, законодавчої уваги потребує питання співробітництва громад, на територіях яких ведуться бойові дії або які є тимчасово окупованими.

За нормами чинного закону, для того щоб громади почали співробітництво, треба пройти певну процедуру: зібрати та провести сесію однієї ради про ініціювання процедури, провести сесію іншої ради про ухвалення певної пропозиції, потім має відбутись спільне засідання комісії по напрацюванню проєкту договору, а далі – сесії кожної з рад про затвердження запропонованого договору. Враховуючи всі ці кроки, громади можуть витратити на таку роботу близько 5-6 місяців, що є недоцільним в таких умовах.

У визначених обставинах, необхідно напрацювати більш спрощені та гнучкі моделі укладення договору про співробітництво шляхом розширення діючого нормативно-правового регулювання про співробітництво громад.
Всеукраїнська асоціація громад працюватиме над їхньою реалізацією надалі.

Зазначимо, що круглий стіл “Міжмуніципальне співробітництво в умовах воєнного стану” проводився у співпраці Програми USAID DOBRE та Конгресу місцевих та регіональних рад при Президентові України 26 квітня на предмет актуальних питань законодавчого забезпечення співробітництва громад.

© Всеукраїнська асоціація громад