ВАГ долучилася до брифінгу мерів: «Соціальна політика в громадах: підтримка ветеранів у повноваженнях ОМС»

by Julia

Ветерани, які повернулися з війни у свої громади, мають відчути комплексну підтримку. Яку нині соціальну допомогу надають громади ветеранам і з якими викликами стикаються органи місцевого самоврядування — ці та багато інших питань обговорили учасники на брифінгу мерів: «Соціальна політика в громадах: підтримка ветеранів у повноваженнях органів місцевого самоврядування».

В заході взяли участь представники Міністерства соціальної політики України, Міністерства у справах ветеранів України, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, голови громад, представники ОМС.

До участі долучився заступник виконавчого директора ВАГ Ігор Абрам’юк. Він підкреслив, наскільки важливо реінтегрувати ветеранів та надати їм якісну і професійну допомогу у громадах після повернення з фронту.

Нам потрібно об’єднувати зусилля, потрібно відпрацьовувати і адвокувати хороші рішення, як на місцевому рівні, так і на рівні національної політики та законодавства. Бо робота з ветеранами також наближає перемогу. Бо якщо ми її ефективно робимо, то змінюється настрій – і у суспільстві, і тих людей, які воюють. Коли вони розуміють, що у громадах, а в підсумку і у державі — існує правильна цілісна політика”.

Також Ігор Абрам’юк розповів про новостворений Комітет ВАГ з питань ветеранів і початок реалізації проєкту «Реінтеграція ветеранів: від дієвих рішень для громад – до ефективної національної політики» за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

Ми робимо акцент саме на реінтеграції ветеранів. Маємо партнерство з громадським сектором, з експертами, з ветеранською спільнотою. Ми маємо 10 пілотних громад, будемо вчити людей безпосередньо в ОМС. Через постійну діяльність Комітету ВАГ з питань ветеранів будемо, з одного боку, давати розуміння громадам, що їм робити з нинішньою політикою і законодавством. А з другого боку — давати свої позиції стосовно ініціатив від уряду”.

У рамках брифінгу учасники розглянули питання, які необхідно вирішити для допомоги ветеранам. Зокрема, створення бізнес-інкубаторів, ветеранських хабів, нових робочих місць для ветеранів і ветеранок, відкриття реабілітаційних центрів для відновлення ментального та фізичного здоров’я, вирішення практичних питань для впровадження в громадах ініціативи “помічник ветерана”.

Брифінг було організовано Проєктом USAID «Говерла» за підтримки американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

© Всеукраїнська асоціація громад