Громади-ветеранам. Поточна робота Комітету ВАГ. Корисні матеріали для ОМС та для військових й їхніх родин

by Julia

Комітет ВАГ з питань ветеранів активно продовжує свою роботу. На сьогодні учасники Комітету опрацьовують Концепцію нової ветеранської політики (з презентацією концепції можна ознайомитись за посиланням), адже ВАГ хоче напрацювати свою позицію щодо цієї концепції.

Тим часом Всеукраїнська асоціація громад зібрала від учасників Комітету пропозиції щодо майбутнього спеціалізованого навчання для представників ОМС з ветеранської політики. Зараз пропозиції опрацьовуються експертами ВАГ та ГО “Простір можливостей” і на їхній основі буде розроблена навчальна програма. ВАГ планує розпочати навчання з квітня 2024 року, заплановано 5 очних інформаційно-навчальних заходів безпосереднього в громадах, де не менш як 200 голів громад матимуть можливість заглибитись у ветеранську тематику, а 100 фахівців ОМС (старости, працівники ЦНАПів, інші працівники ОМС, яким доручено роботу з ветеранами) пройдуть навчання з питань реінтеграції ветеранів та ветеранок, підтримки їхніх сімей – вони вивчатимуть інструменти підтримки ветеранів через формування місцевих стратегій та програм із врахуванням ветеранського компоненту.

Завдяки співпраці з ГО “Простір можливостей” ми маємо інформаційно-навчальні матеріали, які дадуть можливість розвивати ветеранський напрямок в громадах і успішно готувати та реалізовувати цільові програми підтримки ветеранів та членів їхніх родин. У зв’язку з тим, що багато громад звертаються до ВАГ із проханням навчити алгоритму створення ветеранського простору/хабу – надаємо посилання на методичний посібник по створенню Ветеранського простору, розроблений нашими партнерами ГО “Простір можливостей”.

Окрім того, у ГО “Правозахисний центр для військовослужбовців “Принцип” створили правовий навігатор, який ви можете переглянути за посиланням. А також провели дослідження “Соціальні послуги для ветеранів та ветеранок у громадах: виклики та потреби”, з повним текстом можна ознайомитися тут.


Нагадаємо, 29 січня на першому відкритому засіданні Комітету ВАГ з питань ветеранів було презентовано проєкт ВАГ «Реінтеграція ветеранів: від дієвих рішень для громад – до ефективної національної політики», який реалізується за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» за участі ГО “Простір можливостей”. Відеозапис засідання можна переглянути за посиланням. Презентація Проєкту за посиланням.

© Всеукраїнська асоціація громад