ВАГ долучилась до обговорення пріоритетів законодавчого порядку денного для підтримки децентралізаційної реформи

by [email protected]

29 серпня Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, ГО «ДЕСПРО» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» провели Форум “ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ 2023. ЗАКОНОДАВЧИЙ ПОРЯДОК ДЕННИЙ ”, участь в якому взяли представники Міністерства, народні депутати України, голови громад, експерти, представники міжнародних організацій та фахових об’єднань.

За підсумками Форуму визначено три основні завдання, що стоять перед державою. А саме:

  • Підтримка постійно діючої діалогової платформи громад, яка слугуватиме ефективним інструментом для забезпечення законодавчої підтримки реформи децентралізації та подолання наслідків війни;
  • Створення законодавчих умов для відновлення і розвитку територій громад, що слугуватиме основою для повернення в Україну українського та міжнародного бізнесів, українських громадян, інтеграції внутрішньо переміщених осіб;
  • Подальшого впровадження реформи децентралізації у відповідності до європейських стандартів, що сприятиме євроінтеграції України.

Олена Шуляк, голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, зі свого боку підкреслила важливість підходу до розвитку територій, враховуючи демографічний, економічний чинники та чітке розумне планування. Інструментом для цього мають стати державні IT-системи, таким як ГІС, ЄДЕСCБ, DREAM через які громади зможуть збирати інформацію, аналізувати її, робити дослідження, аби якісно розробити плани просторового розвитку.

«Важливим є питання контролю та аудиту відновлення. Реформа містобудування залишається на часі, і в перш за все важливо посилити відповідальність всіх учасників будівельного процесу. Цифрова екосистема DREAM має стати обов’язковою для роботи для всіх учасників процесу відбудови, аби забезпечити її якість, прозорість та підзвітність, – зауважила Олена Шуляк.

Іван Слободяник, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад, під час виступу зазначив перелік питань, які потребують вирішення на рівні законодавства для розвитку реформи децентралізації, серед них:

– відсутність чітко визначених повноважень районних державних адміністрацій та розподіл повноважень між різними рівнями органів місцевого самоврядування й органами виконавчої влади.

Зокрема, Іван Слободяник наголосив на  необхідності ініціативи щодо надання органам місцевого самоврядування повноважень субрегіонального рівня. Серед нагальних потреб також врегулювання деяких питань діяльності військових адміністрацій та органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану;

–    Необхідність запровадження змін в адміністративно-територіальному устрої країни. А саме визначення порядку, підстав та критеріїв формування територіальних громад і визначення їхніх адміністративних центрів;

–    Надання органам місцевого самоврядування повноважень з адміністрування місцевих податків і зборів, впровадити механізм компенсації громадам втрат доходів місцевого бюджету через надання державою пільг платникам. Очікують на вирішення питання місцевих запозичень громадами, а також адміністративного збору.

 Окремо виконавчий директор ВАГ  акцентував на проблемі зарахування до місцевих бюджетів ПДФО, в тому числі сплаченого військовослужбовцями. Окремий пункт — діяльність громад у лісовому та водному господарстві. З найболючіших питань —необґрунтована передача лісів у державну власність. Важливе також і спрямування надходжень з реалізації дозволів на вилов риби саме до бюджету місцевих громад, на території яких розташовані водойми;

–    Відсутність укриттів у медичних та освітніх закладах. Залишається також невирішеним питання матеріально-технічного забезпечення дистанційного навчання, яке не втратило своєї актуальності;

–    Надання громадам прав закуповувати дрони чи інше військове обладнання для подальшої передачі не лише теробороні, а й певним підрозділам ЗСУ, ДПСУ, НГУ чи ГУР. Удосконалення механізмів залучення жителів, громадянського суспільства, інших зацікавлених сторін до процесу повоєнної розбудови, зокрема розроблення планів відновлення та розвитку територіальних громад та регіонів.

До обговорення також долучились члени правління ВАГ,  зокрема Юрій Бова, Тростянецький міський голова (Сумська область), Людмила Прокопечко, Доброславський селищний голова, Анатолій Лущак, Лисецький селищний голова (Івано-Франківська область), Олександр Правосуд, Якимівський селищний голова (Запорізька область), Сергій Хрустовський, Авангардівський селищний голова (Одеська область) Марія Коваль-Мазюта, Оноківський сільський голова (Закарпатська область).

Юрій Бова, член правління ВАГ, акцентував увагу на важливості законодавчого врегулювання забезпечення відновлення пошкоджених громад, чіткому розподілі повноважень ОМС і ресурсів, окремо підкреслив на необхідності врегулювання питання  ПДФО в громадах в бюджеті 2024 року, зокрема  з військовослужбовці, а також компенсації різниці в тарифах на воду, тепло та інші важливі законопроекти, зо вже назріли до голосування в раді.

Олександр Правосуд, Якимівський селищний голова,  член правління ВАГ, розповів як громада наразі підтримує внутрішньо переміщених осіб, які виїхали з окупованої території та як керівництво готується до деокупації  та формує покрокові плани стабілізації ситуації. Він також відзначив законодавчі пріоритети які є найбільш актуальними для прифронтових територій :

«Ми виступаємо за збереження на 2024 рік формули розподілу надходжень від ПДФО. На сьогоднішній день ми допомагаємо тут військовослужбовцям, і , як ніхто інший,  розуміємо що їм потрібно і в реальному часі реагуємо на їх потреби», – зазначив Олександр Правосуд  

На заході також були презентовані результати досліджень (опитування громад, фокус-груп та глибинних інтерв’ю) щодо основних законодавчих ініціатив, прийняття яких у 2023 та 2024 роках, які забезпечать подальше зміцнення системи місцевого самоврядування.

© Всеукраїнська асоціація громад