Головна Новини Усі селища міського типу стануть селищами – коментар ВАГ щодо цих та інших норм щойно ухваленого закону в ефірі “Суспільне. Спротив”

Усі селища міського типу стануть селищами – коментар ВАГ щодо цих та інших норм щойно ухваленого закону в ефірі “Суспільне. Спротив”

by [email protected]

Верховна Рада 28 липня ухвалила Закон про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України (реєстр.номер законопроекту 8263), який, з-поміж іншого, передбачає скасування такої поняття як  “селище міського типу” – відтепер (якщо Президент підпише цей закон) в Україні будуть лише міста, селища та села.

У Законі йдеться про те, що населені пункти з компактною забудовою і чисельністю населення понад 10 000 жителів відноситимуться до категорії міст міст, населені пункти з переважно садибною забудовою і чисельністю населення понад 5 000 жителів – до категорії селищ, інші населені пункти – до категорії сіл. При цьому міста, які на момент ухвалення закону мають цей статус, залишаться містами незалежно від кількості жителів та забудови.

Закон також визначає правила та процедури встановлення і зміни меж населених пунктів, віднесення населених пунктів до відповідної категорії та врегульовує  деякі інші питання, що є важливим для впорядкування АТУ.

Ігор Абрам’юк, директор з розвитку-заступник виконавчого директора Всеукраїнської асоціації громад під час ефіру «Суспільне. Спротив» зазначив, що цей закон загалом є потрібним, оскільки врегульовує деякі важливі питання АТУ. До того ж, нинішня ситуація, коли окремі процедурні питання АТУ досі регулюються нормативним актом радянських часів, є абсурдною. 

Щодо переведення смт в категорію селищ (які за цим законом є сільськими населеними пунктами), І.Абрам’юк зауважив, що ВАГ мала іншу позицію в ході дискусії навколо законопроекту – асоціація пропонувала надати можливість кожному селищу міського типу самостійно визначитися впродовж певного перехідного періоду щодо того, міським чи сільським населеним пунктом йому надалі бути.

Також Всеукраїнська асоціація громад послідовно виступає за комплексне законодавче регулювання питань адмінтерустрою – І.Абрам’юк нагадав, що цьому присвячено законопроект № 4664, розгляд якого наразі відкладено через відсутність консенсусу щодо перспектив його ухвалення. 

За його словами, законом мають бути врегульовані критерії, правила і процедури вирішення усіх питань АТУ, що створить чіткі законодавчі рамки майбутньої оптимізації територіального устрою, у т.ч. з урахуванням наслідків війни. 

Щодо прикордонних громад, І.Абрам’юк висловив думку, що на кордоні з ворогом громади мають бути доволі компактними, щоб забезпечити максимальну наближеність місцевої влади до жителів.

ВАГ і надалі постійно відслідковуватиме важливі для громад питання адмінтерустрою, братиме активну участь у вдосконаленні законодавчої бази у цій сфері та у дискусіях щодо внесення змін в АТУ і оптимізації формату громад.

Читайте також