Головна Новини Україна та приєднання до Європейського Союзу: Сільське господарство та розвиток сільських територій

Україна та приєднання до Європейського Союзу: Сільське господарство та розвиток сільських територій

by [email protected]

Всеукраїнська асоціація громад спільно з проєктом «Інституційна та політична реформа дрібного сільського господарства» (IPRSA) розпочинає цикл тренінгів «Україна та приєднання до Європейського Союзу: Сільське господарство та розвиток сільських територій». 

«Проєкт, який ми сьогодні розпочинаємо — це цикл тренінгів для тих, хто задіяний в формуванні аграрної політики розвитку сільських територій. Щоб максимально зрозуміти європейські практики та ті підходи, які здійснюються в Європейському Союзі. Учасниками навчання стали посадовці, в тому числі представники офісу Президента, заступники Міністра аграрної політики та продовольства, посадовці Мінагрополітики, заступники Міністра розвитку громад, народні депутати та представники місцевої влади, представники секретаріату Міністерства, а також європейські експерти та експерит країн-кандидатів на вступ до ЄС», — презентував подію Іван Слободяник, виконавчий директор ВАГ.

Про загальні засади організації сільського господарства в країнах Європейського Союзу, розміри фермерських господарств та рослинні ферми розповів Джон Мілнз. Він окреслив основні принципи Спільної аграрної політики (САП) ЄС. Як зазначив фахівець, це одна з небагатьох програм, що є обов’язковими для реалізації в усіх країнах-членах Євросоюзу. Зокрема, ця програма передбачає підвищення конкурентоспроможності місцевого виробника, забезпечення справедливого доходу для всіх фермерів, турботу про навколишнє середовище, а також покращення стану сільських територій та розвиток інновацій. Він підкреслив, що дотримання аграрної політики є одним з обов’язкових умов вступу до ЄС.

«Розвиток територій, розбудова інфраструктури сільської місцевості, яке б спонукало молодь залишатися працювати в селах та утворювати наступне покоління фермерів, спікери назвали одним з головних завдань спільної аграрної політики Євросоюзу. Стратегічний план САП розробляється спільними зусиллями країн-членів ЄС, а загальний курс політики на наступні 7 років затверджується в Європарламенті», — пояснив Джон Мілнз.

Експерти IPRSA пояснили особливості та переваги спільної аграрної політики, можливості, які вона надає країнам-учасникам, та стратегію розвитку сільського господарства, передбачену САП.

Окремо зупинилися на варіантах фінансової підтримки для фермерів, яка передбачені в Євросоюзі. Це може бути як пряма фінансова дотація конкретним фермерам, так і фінансування фондів та програм, спрямованих на розвиток сільських територій, розробку та впровадження інновацій в агровиробництво.

Європейські експерти підкреслили, що важливим фактором успішного запровадження політики аграрного розвитку та розбудови сільських територій є взаємодія органів влади з громадами, фермерами, місцевим самоврядуванням.

Під час жвавої дискусії учасники та спікери обговорили не лише можливості застосування принципів Спільної аграрної політики для України, але й кроки, необхідні для приєднання до цієї ініціативи. Торкнулися і питання експорту зерна, зокрема, впливу САП на заборони експорту зерна окремими країнами-учасниками ЄС.

Також обговорили існуючі програми підтримки сільського розвитку в Євросоюзі, зокрема IPARD, як одну з найпоширеніших таких програм. Перша частина тренінгу завершилася прикладами успішної реалізації IPARD та інших програм.

Наступною частиною тренінгу стане зустріч, присвячена законодавству та процесу прийняття правових рішень у галузі сільського господарства: закони, регуляції та директиви, процес прийняття правових рішень; а також  ознайомлення з ініціативами “Зелений курс” та “Від ферми до столу”.

Захід організовано за підтримки проекту ЄС “Інституційна та політична реформа дрібного сільського господарства” (IPRSA)» 

Читайте також