Делегація очільників громад відвідала  деокуповані території Київщини

by [email protected]

В рамках форуму «Перша допомога деокупованим громадам: досвід та алгоритми дій», делегація очільників громад зі всієї України відвідала  відновлені громади Київщини, зокрема Ірпінську та Дмитрівську.

Майже півсотні представників ОМС, включаючи керівників,  відвідали місто Ірпінь, де оглянули зруйнований міст у Романівці,  який зупинив наступ росіян на Київ,  руйнування місцевого Будинку культури, житлового комплексу «Ірпінські Липки» , стадіон «Чемпіон», який зараз активно відбудовується.  

Гості міста поспілкувалися з мером Ірпеня Олександр Маркушином.  Він розповів про героїчну оборону Ірпеня, евакуацію мирних жителів, тяжкі втрати та про результати півторарічної роботи з відбудови Ірпінської громади.

«У місті було пошкоджено більше 3000 будинків, з яких майже половина підлягала повному демонтажу.  Також зазнали значних руйнувань 560  багатоповерхівок, з яких 39 уже демонтували, а ще майже 100 будинків на стадії капітального ремонту», – зазначив Олександр Маркушин. 

Говорили про взаємодію депутатів місцевих рад з центральними органами, зокрема, які  структури займалися відновленням столичної області, звідки залучалися кошти та яких успіхів уже вдалося досягнути на цей час. Він акцентував, що важливо відбудовувати зруйновані будинки, об’єкти критичної та соціальної інфраструктури не чекаючи завершення війни, адже мешканці мають повертатись додому.

«Ми керуємось основним принципом швидкого відновлення – це швидка, якісна та максимально прозора у використанні коштів партнерів процедура відбудови”, – зауважив Олександр Маркушин.

Наступною делегація відвідала Дмитрівську громаду, де їх зустрів сільський голова Тарас Дідич. Він розповів про страшні воєнні злочини російської армії з перших днів війни.  

«У 14 населених пунктах, що входять до складу громади, рашисти знищили або суттєво пошкодили 342 індивідуальних житлових будинки, 10 багатоквартирних. 600 сімей залишилися без житла. Крім того, постраждала й інфраструктура: повністю знищена медична амбулаторія в селі Гуровщина, розбита школа в селі Бузова, зруйнована водонапірна вежа, а також станція очистки води», – зазначив Тарас Дідич.

Він також відзначив, що особливо відчув силу згуртованості від квітня 2022 року, коли після окупації почалося активне відновлення життєдіяльності їхньої громади.

«До нас звозили допомогу із Закарпаття, Київщини, Львівщини, Франківщини. До нас приїздили навіть мобільні бригади, які надавали допомогу, кому вона була необхідна», – зауважив очільник.Питання відновлення інфраструктури та алгоритми забезпечення життєдіяльності на деокупованих територіях стало актуальним  для місцевого самоврядування України, тому Всеукраїнська асоціація громад за підтримки Програми USAID з аграрного та сільського розвитку АГРО весь час від початку війни, реалізуючи проект «Згуртовані громади», напрацьовували та систематизували досвід у «Посібник з логістики та співробітництва громад». Він містить у собі відповіді на запитання: як знайти потенційних донорів, як організувати логістику у воєнний час, які життєво важливі вантажі необхідні деокупованим громадам, як налагодити співробітництво з територіальними громадами України та ін.

© Всеукраїнська асоціація громад