Головна Новини У ВАГ обговорили актуальні питання впровадження стратегії  розвитку системи охорони здоров’я

У ВАГ обговорили актуальні питання впровадження стратегії  розвитку системи охорони здоров’я

by [email protected]

12 липня Всеукраїнська асоціація громад за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) в рамках проекту «Згуртовані громади» провела круглий стіл з представниками ОМС на тему «Обговорення проекту Стратегії розвитку системи охорони здоров’я до 2030 року: пропозиції, ініціативи та бачення територіальних громад»

У заході взяли участь понад 300 представників сільських, селищних, міських територіальних громад, начальник відділу розвитку електронної системи охорони здоров’я та зовнішніх комунікацій ДП “Електронне здоров’я” Юлія Задеряка, радник з правових питань ВАГ Діана Коломійцева, представники громадських організацій сфери охорони здоров’я, керівники закладів охорони здоров’я. Модерувала захід експерт ВАГ з питань місцевого самоврядування в частині освіти, медицини, надання адміністративних послуг, членкиня Офісу координації розвитку електронної охорони здоров’я Надія Слюсарчик.

Під час онлайн-заходу учасники обговорили мету, завдання та етапи реалізації Стратегії розвитку системи охорони здоров’я до 2030 року; ознайомилися  з основними задачами, досягненнями та перспективами в питанні цифровізації охорони здоров’я; сформували пропозиції до Операційного плану проекту Стратегії.

Надія Слюсарчик  під час свого вітального слова закликала всі зацікавлені сторони, які дотичні до медичної сфери, надавати свої пропозиції до проєкту та операційного плану на 2023 рік із зазначенням конкретних заходів, виконавців, індикаторів та, за можливості, фінансово-економічними розрахунками із зазначенням джерел фінансування. 

Діана Коломійцева, радник з правових питань Всеукраїнської асоціації громад, представила загальну візію документа, на якому будуватиметься реформа  охорони здоровʼя, яка в свою чергу має створити  умови для того, щоб кожна людина мала можливості подбати про своє здоровʼя, підтримувати, зберігати його та отримувати найвищий доступний рівень медичної допомоги незалежно від обставин.

Під час виступу Діана Коломійцева зазначила, що проєкт стратегії має врахувати нові виклики, з якими зіткнулася країна під час повномасштабного вторгнення, серед яких: значні руйнування закладів охорони здоров’я, руйнування цивільної інфраструктури, що впливає на доступ до послуг, міграція серед населення та медичних працівників, переміщення профільних медичних працівників у зону бойових дій, підвищення попиту громадян на окремі види медичних послуг. Тому, за її словами проєкт повинен мати просту структуру та зрозумілі цілі, а також зберігати звʼязок з іншими документами, що регулюють діяльність сфери охорони здоровʼя, напрацюваннями робочих груп і платформ.

Начальник відділу розвитку електронної системи охорони здоров’я та зовнішніх комунікацій ДП “Електронне здоров’я” Юлія Задеряка ознайомила учасників з поточним станом справ та перспективами розвитку цифровізації у системі охорони здоров’я.

З усіма документами, що повʼязані з роботою над проєктом стратегії, можна ознайомитися на сайті міністерства в розділі «Стратегія». 

Також під час зустрічі учасники  обговорили причини, що призвели до проблемних питань муніципалітетів щодо організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я, методичні рекомендації щодо співробітництва територіальних громад у рамках організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я.

Відео засідання круглого столу  з питань Обговорення проекту Стратегії розвитку системи охорони здоров’я до 2030 року за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=K3tmfZ_CyXU

Читайте також