Проєкт реалізовує Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України спільно з Всеукраїнською асоціацією громад у координації з Держгеокадастром, Міністерством юстиції та за сприяння проєкту Світового Банку й ЄС “Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні”, а також Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО). 

Не зважаючи на те, що аграрії зараз надзвичайно зайняті збиранням врожаю, а голови громад увійшли у виборчий процес, все ж, робота по реєстрації сільгоспвиробників розпочата. Активно реєстрація відбувається в Білокуракинській ОТГ та Троїцькій ОТГ Луганської області, Оскільській ОТГ та Старосалтівській ОТГ Харківської області, Широківській ОТГ Запоріжській області, Межівській ОТГ Дніпропетровської області та інших громадах.

Побоювання аграріїв щодо реєстрації в ДАР даремні, – адже Державний Аграрний реєстр – це звичайний електронний кабінет, створений для простого, зручного та доступного спілкування сільськогосподарського виробника з органами державної влади та місцевого самоврядування. ДАР сприятиме створенню прозорої системи державної підтримки аграріїв, спростить доступ до банківського фінансування та програм кредитних гарантій.

На етапі реєстрації дуже важливо, що сільгоспвиробники можуть побачити та виправити допущені помилки і захистити свій бізнес від рейдерських атак. Так до прикладу в процесі реєстрації виявлено накладка земельних ділянок та зміна місця розташування і конфігурації земельної ділянки по Троїцькій ОТГ Луганської області. Тобто ділянка відповідно до кадастрового номера була розміщена зовсім в іншому місці та іншої конфігурації і лише завдяки реєстрації в ДАР цю помилку було виявлено та виправлено.

Також під час пілоту з боку розробників технічного забезпечення ДАР вивчається на скільки зручно користуватись даним електронним кабінетом та що потрібно змінити.

Також паралельно у вересні-листопаді 2020 року в ОТГ по усіх областях України проходять семінари з питань земельної реформи та державної підтримки, на яких активно обговорюється питання функціонування Державного аграрного реєстру.

© Всеукраїнська асоціація громад