Роз’яснення Мінагрополітики щодо проблемних питань  бронювання аграріїв

by [email protected]

Бронювання — один із найефективніших шляхів вберегти кадровий потенціал аграрного підприємства напередодні весняної посівної. З огляду на актуальність даної теми, Всеукраїнська асоціація громад у партнерстві з Всеукраїнським Конгресом Фермерів та спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України провели вебінар «Проблемні питання бронювання працівників аграрної сфери», де дали детальні роз’яснення щодо процедури та критеріїв бронювання.

31 січня вступила в дію Постанова Кабінету Міністрів України № 76, якою визначається новий Порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, а також Порядок та Критерії визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

«Ця постанова значно розширила перелік можливостей для аграріїв», – зазначив Віктор Канцурак, Державний секретар Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Згідно з Постановою, підприємство, яке працює в галузі сільського господарства, має визначитись, яким чином поставити на облік та забронювати працівників:

●     за мобілізаційним завданням;

●     за критеріями критичного значення для економіки.

«Якщо підприємство має мобілізаційне завданнями, то необхідно підготувати документи: наказ про доведення мобілізаційного завдання, договір на виконання завдання, списки працівників які пропонуються  до бронювання, і подати їх до органу, який довів це мобілізаційне завдання.

Якщо ж підприємство здійснює виробництво товарів , виконання робіт і надання послуг необхідних для забезпечення потреб збройних сил України, необхідно визначити це підприємство критично важливим для економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період», – зауважив Віктор Канцурак.

Так, щоб отримати статус такого  підприємства, необхідно відповідати трьом або більше критеріям із 7,  затверджених постановою КМ № 76, а саме:

1) загальна сума податків, зборів, платежів, нарахованих, утриманих та сплачених до державного і місцевих бюджетів, крім митних платежів, протягом звітного податкового року перевищує еквівалент 1,5 млн. євро;

2) сума надходжень в іноземній валюті, крім кредитів і позик, за звітний податковий рік перевищує еквівалент 32 млн. євро;

3) підприємство має стратегічне значення для економіки і безпеки держави відповідно до переліку, затвердженого постановою КМ № 83;

4) відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

5) розмір середньої заробітної плати застрахованих осіб-працівників на підприємстві за останній календарний квартал не менший від розміру середньої заробітної плати у регіоні за IV квартал 2021 р;

6) підприємство є резидентом Дія Сіті;

7) підприємство має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади.

За словами експерта, якщо підприємство  є важливим для задоволення потреб територіальної громади, підприємство може подавати документи до обласних адміністрацій але за критеріями, які затверджені в постанові.

Експерт Міністерства аграрної політики відповів на понад 50 питань, які стосувались нововведень щодо бронювання. 10 важливих моментів:

  • Постанова КМУ від 27.01.2023 р. № 76 не виключає подачу документів по Постанові Уряду від 4 лютого 2015 р. №45
  • Бронюються військовозобов’язані, які не мають дефіцитних військово-облікових спеціальностей.
  • Військовозобов’язані мають стояти на обліку у ТЦК.
  • Не можна звільнити з військової служби працівників, які уже призвані до лав ЗСУ.
  • Рішення щодо перевищення показника бронювання  50% військовозобов’язаних  у разі наявності обґрунтованої потреби приймає виключно Генеральний штаб Збройних Сил.
  • Щодо термінів розгляду заявок на бронювання, якщо документи відповідають вимогам щодо критичності – тиждень, щодо мобілізаційного завдання – не менше місяця.
  • Агропідприємства мають право повторно подавати документи щодо бронювання військовозобов’язаних після відмови.
  • Після  4 листопада минулого року бронювання співробітників можливе не більше, ніж на  шість місяців.
  • Якщо підприємство не підпадає під критерії Мінагрополітики, можна переглянути критерії Мінекономіки.
  • Якщо єдиним працівником підприємства є керівник, списки завірені ТЦК є необов’язковими, достатньо підписати електронним підписом.

Більше відповідей – у відео:

© Всеукраїнська асоціація громад