Практичні кроки на шляху до Спільної аграрної політики ЄС: ВАГ провела тренінг для представників держвлади

by [email protected]

15 вересня Всеукраїнська асоціація громад спільно з проєктом «Інституційна та політична реформа дрібного сільського господарства» (IPRSA) та у партнерстві з Міністерством аграрної політики та продовольства України провели другу практичну зустріч циклу тренінгів «Україна та приєднання до Європейського Союзу: Сільське господарство та розвиток сільських територій».

Про ключові критерії вступу до Європейського Союзу, необхідність зробити законодавство ЄС частиною національного права та основні правила і директиви, якими буде регулюватися переговорний процес щодо вступу в ЄС, учасникам тренінгу розповів Періца Івановський, колишній заступник Міністра сільського, лісового та водного господарства Північної Македонії,  державний радник з питань аналізу аграрної політики та стратегічного планування розвитку сільського господарства та сільських територій.

«Варто зазначити, що велика увага тут приділяється фундаментальним реформам. Середня тривалість вступу становить 9 років, тож час на певну законодавчу та реформаційну роботу є. Важливою частиною загальноєвропейської політики є сільське господарство, а саме розвиток сільських територій, підтримка фермерства, безпека харчових продуктів та державна підтримка сільського господарства», — підкреслив експерт.

Більш докладно про безпечність харчових продуктів, законодавче регулювання та ланки контролю продовольчої безпеки розповів Тоні Віл, головний експерт із законодавства у сфері ветеринарії та безпеки харчових продуктів проекту «Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин в Україні».

«Україна вже зробила значний поступ у наближенні до законодавства ЄС, фактично з 1998 року, коли було ухвалено закон про безпеку харчових продуктів. Весь цей час відбувався процес гармонізації українського законодавства і законодавства ЄС. Це помітний рух вперед, проте ще багато чого потрібно зробити. Зокрема, і у сфері контролю за дотриманням правил та норм законодавства щодо безпеки харчових продуктів. Перевірки господарств без попередження і за заздалегідь встановленою періодичністю, контрольоване використання та утилізація пестицидів, агрохімікатів, ветеринарних препаратів, тощо — вкрай важливі умови гармонізації українського законодавства з законодавством ЄС та наближення до умов Спільної аграрної політики», — підкреслив він.

Базові інституції Спільної аграрної політики, роботу органів контролю і моніторингу, а також платіжних агентств, що забезпечують своєчасну та точну виплату підтримки в рамках САП, окреслив у своїй доповіді Горан Живков, колишній міністр сільського господарства Сербії. Член Ради директорів та Ревізійної комісії Прокредит Банку, засновник і директор Центру аграрного та сільського розвитку.

Зокрема, експерт розповів про такі інструменти моніторингу та контролю, як Інтегрована система адміністрування та управління  IACS, яка забезпечує розподіл сільськогосподарських субсидій і платежів точно і справедливо серед відповідних сільських господарств; Систему ідентифікації земельних ділянок LPIS — спеціалізована геопросторова система, що використовується для ідентифікації та картографування земельних ділянок; Реєстр фермерських господарств FADN, що виконує функцію комплексної бази даних.

Саме остання панель викликала жваву дискусію учасників тренінгу та запитання щодо принципів роботи моніторингових систем і можливості їх адаптації до умов України.

«Варто розуміти, що Україні доведеться приводити власне законодавство та господарчу діяльність у відповідність з законодавством ЄС. Коли ми говоримо про переговори щодо членства, це означає, що ми вирішуємо, як і коли Україна прийме відповідні документи, а не «як адаптувати умови для України, щоб змін було менше», — наголосив Іван Слободяник, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад.

З ним повністю погодився представник IPRSA Джон Мілнз.

«На першому нашому семінарі ми говорили, що САП діє однаково для всіх країн-членів ЄС. І ви маєте адаптувати національну політику відповідно до загальної політики Євросоюзу. Ви думаєте про наближення свого законодавства до європейського, але на якомусь етапі вам потрібно буде перейти до адаптації з європейським законодавством. Це те, що ви мали б зараз активно і серйозно обговорювати. Потрібно запроваджувати фундаментальні речі, формувати стратегічний план, проводити аудит сільськогосподарських земель. На це все потрібен час, як мінімум 3 роки, а передовсім потрібен чіткий план, як це все робити», — підсумував він.

На завершення зустрічі учасникам нагадали, що наступний навчальний семінар відбудеться 25 вересня.

© Всеукраїнська асоціація громад