Просторове планування територій громад: що, як і навіщо робити

by [email protected]

Всеукраїнська асоціація громад спільно з програмою USAID з аграрного та сільського розвитку АГРО провела вебінар «Просторове планування територій громад: що, як і навіщо робити».

В онлайн-зустрічі взяли участь більше 500 представників територіальних громад, вищих навчальних закладів, містобудівної, землевпорядної та ГІС-спільнот.

Обговорили ситуацію у сфері просторового планування, а також стан підготовленості документації з просторового планування в Україні, проблеми фінансування та інші виклики, з якими стикаються громади у реалізації програми.

Модератором вебінару виступив Іван Слободяник, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад.  Під час вітального слова він відзначив, що питання просторового планування залишається дуже актуальним в Україні, і саме такий формат онлайн-семінарів з провідними фахівцями допоможе громадам в плануванні якісної стратегії на місцевому та стратегічному рівнях.

 Іван Слободяник, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад, Володимир Кучма, голова Всеукраїнської асоціації громад та Сергій Кубах, керівник напряму земельної реформи Програми USAID АГРО

Олена Шуляк, заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, привітала учасників заходу та відзначила деякі позитивні зрушення в питанні впровадження комплексного просторового планування:

«Нещодавно був ухвалений законопроект №2254 «Про внесення змін до деяких законів України щодо першочергових заходів реформування сфери містобудівної діяльностІ». Цим законом ми передбачили необхідність розробки обласних та місцевих програм комплексного відновлення. Саме ці документи повинні бути дороговказом для кожної громади, міжнародних донорів, органів законодавчої та виконавчої влади. Цей документ буде містити в собі всі вихідні дані, які стануть основою для відновлення містобудівної документації на місцевому рівні».

Володимир Кучма, голова Всеукраїнської асоціації громад, поділився досвідом впровадження пілотного проекту комплексного Просторового планування у Кіптівській сільській раді.

«Всеукраїнська асоціація громад за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) завжди підтримувала і буде підтримувати всі законодавчі зміни, які сприяють зміцненню добробуту та розвитку громад: регуляція та децентралізація земельних відносин, електронні аукціони, просторове планування» – зазначив Володимир Кучма.

Наталія Козловська, заступник міністра з розвитку громад і територій України подякувала Всеукраїнській асоціації громад за велику увагу планувальній документації. А також зазначила:

«Відповідно до закону, наразі містобудівна документація поєднується з земельною. Це значно підвищує якість даного документу. Коли є чітке розуміння формування містобудівної документації,  рівень економічної та  інвестиційної привабливості територій значно підвищується».

Також Наталія Козловська наголосила на важливості введення єдиного формату електронної містобудівної документації, який буде зрозумілим та доступним для всіх, а також на створенні комплексного кадастру просторового розвитку.

Володимир Кучма, голова Всеукраїнської асоціації громад та Сергій Кубах, керівник напряму земельної реформи Програми USAID АГРО

Сергій Кубах, керівник напряму земельної реформи Програми USAID АГРО, розповів про напрацювання з питань просторового планування, а саме про пілотні проєкти в Роганській і Пісочинській громадах. Він зауважив, що Програма підтримувала і продовжує підтримку громад у створенні просторових планів. Разом із USAID HOVERLA впроваджується новий пілот по розробці комплексного плану відновлення Кіптівської громади. Саме просторове планування має стати невід’ємним механізмом відновлення постраждалих від російської агресії територій.

«Закликаю громади починати комплексне просторове планування з етапу збору даних, а виконавчу владу закликаю спростити процедуру надання інформації» – відмітив Сергій Кубах.

Євген Бердніков, радник із земельного законодавства Програми USAID АГРО, детально розповів про три етапи розробки комплексного просторового планування: підготовка, розробка та погодження, а також дав покрокову інструкцію до виконання. 

Катерина Степчук, Провідний експерт з просторового планування Проєкту USAID HOVERLА

Катерина Степчук, провідний експерт з просторового планування Проекту USAID HOVERLA, розповіла про досвід інтегрованого просторового планування у Шацькій громаді, диференційований підхід у Ківерцівській громаді, та безпекові виклики розвитку Любешівської громади.

«Кожен день наближає нас до перемоги. Ми повинні залишатися в державі. працювати та розвивати Україну. Просторове планування – це про розвиток і про майбутнє. Проект USAID HOVERLA вже впровадив низку пілотних проектів в громадах та напрацював методологію розробки комплексних планів просторового планування. Ми охоче поділимося цим досвідом та працюватимемо у напряму вдосконалення чинного законодавства» – підсумувала Катерина Степчук.

© Всеукраїнська асоціація громад