Головна Новини Продовольча безпека та розвиток сільськогосподарського виробництва у громадах

Продовольча безпека та розвиток сільськогосподарського виробництва у громадах

by [email protected]

Сьогодні Всеукраїнська асоціація громад долучилась до проведення форуму,  який організувала  ініціатива “Сади Перемоги” проєкту “Супровід урядових реформ в Україні” спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України. На заході обговорили питання продовольчої безпеки в громадах, можливості розвитку та посилення, а також виклики, що стоять наразі перед громадами.

Іван Слободяник, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад нагадав присутнім, що саме українська самоорганізованість відіграла основну роль у стриманні агресора на початку повномасштабного вторгнення та в подальшому допомогла багатьом людям на деокупованих територіях та лініях зіткнення.

«З перших днів повномасштабної війни Всеукраїнська асоціація громад за підтримки  USAID AGRO  реалізує проект «Згуртовані громади», який має на меті допомогти тим громадам, що знаходяться на лінії зіткнення, деокупованим, або іноді навіть і в окупації, а також тим, які  прийняли велику кількість внутрішньо переміщених осіб. Ми залучаємо до проекту фонди, донорські організації і власне громади, які мають більше можливостей і ресурсів», – зауважив Іван Слободяник.

Виконавчий директор ВАГ  підкреслив, що проєкт, який розпочинався з евакуації людей та доставки в громади продуктів харчування, засобів гігієни, будматеріалів тощо, з часом став більше орієнтований на продовольчу безпеку у більш загальному та масштабному значенні.

«Окрім того, що ми доставили близько 2000 т різної продукції, яку потребували люди і громади після деокупації, також ми організували повністю забезпечення насінням овочів 50 тис. людей. Ця ініціатива була від компанії Bayer спочатку, ми потім звернулися до інших компаній і отримали на таку кількість людей це насіння. Крім цього, ми доставили до 700 фермерів насіння кукурудзи, десь на 100 фермерів забезпечили насіння ріпаку. І весь цей процес крім логістичної підтримки ми супроводжуємо методичною підтримкою. Ми розробили посібник, що робити громаді після деокупації і нещодавно презентували на своєму форумі «Згуртовані громади». Крім цього, ми подовжуємо методичну підтримку і здійснюємо адвокацію на національному рівні громад, які ми представляємо», — пояснив він.

За словами Івана Слободяника, ключовим питанням для громад наразі є питання ПДФО від військовослужбовців, також важливе питання освітня субвенція і перерахунок формули для селищ міського типу.

«На сьогодні надання такої субвенції під питанням, її фактично не вистачає. Також досить цікаве питання — комунальні підприємства, які займаються сільським господарством. Таких вже є немало, статистика по країні говорить, що їх вже приблизно 300 сьогодні по громадам, і є дуже успішні приклади, де землю, яку отримали громади, не просто здали в оренду, а фактично взяли в роботу комунальні підприємства. Але є парадокс, що ці комунальні підприємства не можуть отримувати державну дотацію, бо є певні обмеження закону про держпідтримку. І ми плануємо в  цьому році це змінити. Крім цього є певна дискримінація, наприклад, в тому питанні, що міські громади можуть мати запозичення від фінансових установ, сільські та селищні не можуть. Ми вважаємо, що громади повинні мати рівні можливості».

Фахівець розповів, що на даний час ВАГ вирішує низку питань на стику життя громад та агробізнесу, який є основним джерелом наповнення місцевих бюджетів. Розуміючи, що умови для фермерів зараз складні, проте працювати потрібно, Всеукраїнська асоціація громад намагається надавати всебічну допомогу і фермерам, і власне громадам.

«Я запрошую до співпраці всіх донорів, всіх учасників, які презентували сьогодні свої можливості. Зі свого боку, ми маємо можливості по логістиці, які можемо використати для доставки допомоги в громади», — підсумував Іван Слободяник.

Читайте також