Оплата праці посадовців ОМС по-новому: ВАГ висловила свої зауваження

by Julia

Мінекономіки сформувало довгоочікувані зміни до посадових окладів посадових осіб ОМС, шляхом внесення змін у додатки до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів»

Мінекономіки в проекті постанови КМУ встановлює ставки посадових окладів та рекомендує органам місцевого самоврядування на час дії воєнного стану здійснювати преміювання посадових осіб органів місцевого самоврядування в розмірі, що не перевищує 100 відсотків посадового окладу.

Доводимо до відома громад, що за наслідками розгляду пропонованих змін, Всеукраїнська асоціація громад, висловила наступні зауваження:  

По-перше, пропоновані проектом Постанови розміри посадових окладів за умови за умови застосування преміювання в розмірі, що не перевищуватиме 100 відсотків посадового окладу, у сукупності будуть меншими по сумі, ніж нарахування, які отримують на даний час посадові особи органів місцевого самоврядування з меншими розмірами посадових окладів. 

Така ситуація не є допустимою з огляду на збільшене за період дії воєнного стану навантаження на ОМС та високий відтік кадрового потенціалу ОМС з часу введення воєнного стану. Рада керуючись власним бюджетом має сама визначати напрями використання коштів громади та суми преміювання за результати, які має право отримувати фахівець, що опікується проблемами громади та її мешканців. 

По-друге, затвердження Постанови з визначеними проектними розмірами посадових окладів, призведе до того, що посадова особа ОМС вже з 1 квітня 2024 року буде отримувати заробітну плату менше ніж мінімальна гарантована державою сума оплати праці. 

По-третє, в Постанові пропоновано місячний посадовий оклад посадових осіб в ОМС встановлювати з прив’язкою до загальною чисельності наявного населення станом на 1 січня календарного року (для громад понад 900 тис.осіб; понад 450 до 900 тис. осіб; понад 180 до 450 тис.осіб; понад 70 до 180 тис.осіб; понад 15 до 70тис.осіб; до 15 тис.осіб). При цьому, рівень чисельності наявного населення за інформацією Міністерства фінансів України визначається даними Єдиного державний реєстр територіальних громад (про що було поінформовано територіальні громади України ще в листопаді 2023 року).  Враховуючи, що Реєстр територіальних громад є неповним, не відповідає дійсним відомостям про наявне фактичне населення громади, занесення до нього відомостей відбувається по факту звернення громадян. 

Тому, ВАГ наполягає на необхідності використання останніх наявних статистичних даних на 1 січня календарного року.

© Всеукраїнська асоціація громад