Комітет ВР з регіонального розвитку і місцевого самоврядування почав розгляд законопроекту №5655 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності. Документ готується до ІІ читання і за важливістю не поступається земельній реформі, — коментує законодавчу ініціативу виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник

«Це цілковита зміна правил гри на ринку будівництва, яка за своєю роллю для суспільства прирівнюється до відкриття ринку землі. Ви вже знаєте про перший крок на цьому шляху — ліквідацію ДАБІ і створення ДІАМ, яка показала абсолютно нові підходи до роботи: без корупції і повністю цифровізовано. Стара система просто так не здається. Наприклад все ще існують структурні підрозділи окремих громад з делегованими повноваженнями, які продовжують працювати «по старому», дискредитуючи саму реформу. Вони ніяк до ДІАМ не відносяться, але будівельник дає їм хабарі і чекає результату»

Законопроект №5655 має ліквідувати ці підрозділи, повністю цифровізувати подачу документів на дозволи і введення в експлуатацію. Громади натомість отримають можливість моніторингу і контролю за сферою будівництва, не випрошуючи жодних делегованих повноважень. 

«Безумовно, таке право накладатиме і певні обовʼязки, але  це точно буде остання куля в боротьбі з корупцією і монополізацією ринку будівництва. Як наслідок цього громади отримають можливість контролювати незаконне будівництво (додамо проголосований учора в І читанні №5877, який передбачає посилення відповідальності за незаконне будівництво). Така зміна регуляції позбавить монополії окремих забудовників переважно у великих містах. А  конкуренція призведе до здешевлення будівництва.  Очікувано розвиватиметься інфраструктура і в аграрній сфері — будівництво елеваторів, зерносховищ», — наголошує Іван Слободяник.

 

© Всеукраїнська асоціація громад