Під час засідання Комітету ВР з регіонального розвитку і місцевого самоврядування Міносвіти презентувало нову формулу розрахунку освітньої субвенції на 2022 рік. Однак вона викликала обурення і серед народних депутатів і серед представників асоціацій місцевого самоврядування. 

Як зазначив виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник, нову формулу субвенції не обговорювали ні з нардепами, ні ОМС.

«Найперше: зміни до формули не обговорювали з народними депутатами і Всеукраїнською асоціацією громад, яка відстоює інтереси саме сільських територій.  І як результат сільські та селищні громади не дораховуються по декілька мільйонів для шкіл наступного року, бо саме у цих громадах через несприятливу демографічну ситуацію наповнюваність класів низька.  А одним із основних показників у  формулі – є розрахункова наповнюваність класів».

Виконавчий директор ВАГ наголосив, що такі показники є завищеними для сільських територій. 

«Наприклад, Котелевську селищну громаду Полтавської області прирівняно до міської і наповнюваність класів рахують аж 18 учнів, а мало би бути – 13. Через це громада втрачає  12 млн. грн. а власних надходжень на покриття цієї різниці не вистачає. Вони вже закрили у смт Котельва одну із шкіл, але виявилось що це зовсім не вирішує питання». 

Тому на засіданні парламентського комітету з місцевого самоврядування і регіонального розвитку вирішили створити робочу групу вже за участі депутатів і представників Всеукраїнської асоціації громад, щоб вирішити це питання.

© Всеукраїнська асоціація громад