Головна Новини Методичні рекомендації для землевпорядників щодо реєстрації на геопорталі НІГД

Методичні рекомендації для землевпорядників щодо реєстрації на геопорталі НІГД

by [email protected]

Цього тижня, 25 та 27 липня,  фахівці Всеукраїнської асоціації громад  взяли участь у серії робочих нарадах під головуванням заступника Голови Держгеокадастру Дмитра Макаренка стосовно реєстрації на геопорталі НІГД як держателів геопросторових даних.

Учасники обговорили питання поточного стану реєстрації територіальних громад на ресурсі, зокрема на загальнодержавному та місцевому рівнях, а також питання розробки специфікацій на геопросторові дані.

Серію заходів організув Держгеокадастр спільно з Луганською та Запорізькою  обласною військовими адміністраціями. 

Нагадаємо, що Платформа НІГД є сучасним цифровим інструментом, який вже сьогодні об’єднує на картографічній основі дані про землю, воду, ліси, природні ресурси, інфраструктуру, комунікації тощо.

1 січня 2021 року набув чинності Закон України «Про національну інфраструктуру геопросторових даних» (від 13.04.2020 № 554-ІХ), яким встановлюються вимоги щодо виробництва, оновлення, оброблення, зберігання, постачання та використання геопросторових даних національної інфраструктури геопросторових даних. Відтак органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, юридичні особи публічного права, суб’єкти природних монополій зобов’язані оприлюднювати у мережі Інтернет якісні геопросторові дані та метадані, передбачені статтею 5 та додатком до цього Закону, на своїх офіційних веб-сайтах та/або геопорталах і відображати їх за допомогою сервісів доступу на національному геопорталі.

Механізм організації виробництва, оновлення, оброблення, зберігання, оприлюднення, візуалізації, постачання та використання геопросторових даних та метаданих, іншої діяльності, пов’язаної з ними встановлено Порядком функціонування національної інфраструктури геопросторових даних, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26 травня 2021 р.        № 532.

Також, в рамках заходу, було представлено методичні рекомендації для органів місцевого самоврядування щодо  реєстрації та додавання  метаданих на  геоінформаційні ресурси.

Покрокова інструкція :

Читайте також