Комітет ВАГ з питань організації діяльності ОМС поновив свою роботу

by lena

На порядку денному: законопроект про службу в ОМС та можливі зміни до закону про асоціації ОМС

Всеукраїнська асоціація громад перезавантажує комітети ВАГ – постійні консультативно-дорадчі органи, які є фактично основним інструментом Асоціації для формування узгодженої, фахової та аргументованої позиції її членів, вироблення рекомендацій та пропозицій ВАГ. Через комітети стає можливою мобілізація потужного і унікального ресурсу асоціації – колективної фахової експертизи, заснованої на практичному досвіді лідерів та фахівців ОМС.

Закономірно, що першим поновив свою роботу Комітет з організації діяльності ОМС – один з ключових комітетів, у віданні якого – питання законодавчого регулювання діяльності місцевих рад, голів громад, старост.

Приводом для скликання засідання Комітету стали події, пов’язані з розглядом Верховною Радою законопроекту про службу в ОМС. Минулого тижня члени Правління ВАГ на робочій нараді обговорили наступні кроки Асоціації щодо цього важливого проекту – зокрема, було вирішено зібрати Комітет, щоб розпочати роботу над пропозиціями Асоціації до другого читання (у ВАГ все ж є сподівання, що повторне перше читання буде успішним).

У засіданні Комітету взяли участь 25 представників ОМС, у т.ч. шість голів громад – членів Правління Асоціації, включно з головою ВАГ Володимиром Кучмою. З боку виконавчої дирекції учасниками засідання були штатні та залучені експерти, а модерував засідання Ігор Абрам’юк.

Обговорили, ключові, дискусійні, норми законопроекту “Про службу в ОМС” (реєстр.№ 6504), у першу чергу – щодо регулювання питань оплати праці. Домовлено, що учасники Комітету додатково проаналізують ці та інші норми законопроекту та нададуть свої пропозиції для зведення їх в єдину узгоджену позицію та пропозиції ВАГ. Роботу над законопроектом буде продовжено, і виглядає так, що щодо цього важливого закону Комітет збереться ще не один раз.

Обговорили також можливі зміни до закону “Про асоціації ОМС”. Це актуально, оскільки для ОМС важливо добре розуміти, як ефективно відстоювати свої інтереси через асоціації, як скористатися всіма правами і можливостями членства в асоціаціях, як формувати та посилювати голос місцевого самоврядування в діалозі з державою через зміцнення системи асоціацій. Учасники засідання були одностайними у двох принципових моментах: 

  • членство в асоціаціях для ОМС має бути абсолютно вільним, без будь-яких обмежень (наразі стаття 4 закону встановлює обмеження щодо членства тільки в одній всеукраїнській асоціації ОМС, щоправда це обмеження фактично не працює – значна частина місцевих рад є членами більш як однієї всеукраїнської асоціації) 
  • в Україні – великій європейській державі зі значною часткою населення, яке живе у селах, селищах, невеликих містечках – має діяти більш як одна всеукраїнська асоціація ОМС на базовому рівні: для відстоювання інтересів громад, різних за розміром, за складом населення та характером території.

Комітет продовжить свою роботу в поточному режимі – через комунікацію в робочому чаті, обмін інформацією та збір пропозицій від представників ОМС. Розглядається також доцільність проведення опитування всіх ОМС для якомога ширшого охоплення членів Асоціації при роботі над цим та іншими ключовими законопроектами.

Вже найближчим часом поновлять свою роботу й інші комітети ВАГ. Спільна позиція громад, колективний інтелект та досвід місцевого самоврядування повинні відігравати вагому роль у процесах формування та реалізації політики держави – Всеукраїнська асоціація громад активно працює над досягненням цієї мети, яка має бути ключовою в діяльності кожної асоціації ОМС.

© Всеукраїнська асоціація громад