Іван Слободяник пояснив, чому в Україні важливо провести реформу місцевої статистики

by Інна Тесленко

Формування сучасної системи статистики на рівні територіальних громад та підготовка Концепції формування місцевої статистики в Україні є вкрай важливою. Громади потребують єдиного джерела даних, яке допоможе підвищити ефективність управління та моніторингу розвитку територій.

Як зазначив виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник під час форуму з місцевої статистики «Формування політики відновлення та розвитку територій і громад, що базується на даних», який проводило Мінінфраструктури за підтримки Проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»), наразі існує декілька питань, пов’язаних з відсутністю єдиного джерела даних.

«Претензії громад полягають в тому, що базова дотація, яка обраховувалась за статистичними даними, зараз почала обраховуватись за реєстрами громад. Але інформація там не збігається. Тобто, є фактичне проживання людей у громаді і є реєстр громад, який з різних причин не наповнюється. Саме тому потрібна реформа, щоб було одне джерело даних, яке буде легко оновлюватись і буде зручне для всіх», – наголосив він.

Окрім того, через відсутність якісних даних на сьогодні існує непорозуміння між громадами і Мінфіном стосовно визначення кількості жителів у громаді. І це питання безпосередньо стосується сплати ПДФО. За словами Івана Слободяника, Всеукраїнська асоціація громад виступає за те, щоб ПДФО сплачувалось за місцем фактичного проживання людей.

«І ще одне важливе питання – наявність великої кількості звітності у громадах. Йдеться про бюрократичні листи з цифрами та даними, які мала б прибрати унормована система статистичних даних і звітності. Адже така неймовірна кількість звітних документів нікому непотрібна», – додав він.

© Всеукраїнська асоціація громад