Громади – ветеранам. Жовківська громада на Львівщині долучилась до стратегічних сесій: підписано Меморандум про співпрацю

by Julia

У Жовківській громаді відбулась чергова стратегічна сесія у рамках проєкту «Реінтеграція ветеранів: від дієвих рішень для громад – до ефективної національної політики» за експертної підтримки Всеукраїнської асоціації громад та ГО “Простір можливостей” і за фінансової підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

Учасники сесії виявили велике бажання до стратегування маючи на меті актуалізувати всі питання ветеранського напряму, дізнатися, як вже працюють ветеранські простори в інших громадах України, за рахунок чого вони функціонують і надають послуги та супровід для ветеранів і членіх їхніх сімей.

Сама сесія надала можливість представникам громади опрацювати портрети ветерана та членів його родини. По кожній категорії пропрацювали їх потреби, інструменти вирішення проблем та визначили партнерів, які можуть допомогти у взаємодії з ветеранами та членами їхніх родин.

Стратегічна сесія була жвава та насичена пропозиціями й питаннями від громади. Наприкінці сесії учасники напрацювали операційні напрямки роботи з ветеранами, які можна врахувати в проєкті Стратегії розвитку Жовківської громади. Громада готова написати цільову програму з підтримки ветеранів, бажає мати ветеранський простір, де зможе надавати потрібні ветеранам та членам їхніх родин послуги, супроводжувати ветеранів після їх демобілізації та повернення до цивільного життя.

“Питань на шляху відновлення наших Героїв після демобілізації дуже багато. Й саме такі простори допоможуть кожному з них реінтегруватись у суспільне життя громади. Ветерани стануть опорою та ресурсом для кожної громади в Україні, помічниками та друзями, які не полишили нас в біді й за рахунок свого здоров’я та життя захищали та захищають кожного з нас. Ветеранки та ветерани є носіями унікального досвіду, який можна й потрібно трансформувати у цивільне життя, наприклад, через створення патріотично-виховних центрів/клубів/позашкільних занять тощо в громадах. Ветерани хочуть й готові займатись патріотичним вихованням дітей та молоді, й цей напрямок потрібно розвивати в громадах. Тому місцеві комплексні програми щодо підтримки та супроводу ветеранів і членів їхніх родин на сьогодні вкрай актуальні” – говорить Анжеліка Близнюк, експертка ВАГ.

Під час стратегічної сесії голова громади, який є головою Львівського обласного відділення ВАГ Олег Вольський та Оксана Коляда, директорка проєктів ГО “Простір можливостей” підписали Меморандум про подальшу співпрацю.

Стратегічні сесії пройдуть ще у 6 пілотних громадах, а потім відбудеться навчання для не менш як 100 представників ОМС. До участі у навчанні буде запрошено ті громади, які активно займаються пошуком вирішення питань ветеранів на місцевому рівні.

Водночас, представники вже 37 громад з різних регіонів України увійшли до складу Комітету ВАГ з питань ветеранів, робота якого націлена на посилення фахової спроможності ОМС у цій сфері, а також на сприяння підвищенню ефективності ветеранської політики на місцевому, регіональному та національному рівнях. Формування фахового складу Комітету триває. Працюємо далі.

© Всеукраїнська асоціація громад