Всеукраїнська асоціація громад вимагає зміни до законопроекту про мобілізацію.

by Непом'ящий Микола

Всеукраїнська асоціація громад звернулась до Голови Верховної Ради України, Голів фракцій, профільних Комітетів Верховної Ради України, висловивши позицію щодо неможливості прийняття проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» № 10449 від 30.01.2024  в пропонованій редакції.

Всеукраїнська асоціація громад відмітила, що проект закону №10449 дублює в частині компетенції ОМС положення відхиленого попереднього проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби» №10378 від 25.12.2023.

Ключова проблема полягає в делегуванні обов’язків в сфері оборони органам місцевого самоврядування. Виконувати дані обов’язки органи місцевого самоврядування не в змозі, бо не мають для цього ні засобів, ні ресурсів, ні професійної підготовки. Дані норми будуть не працюючими, можуть призвести до зриву мобілізації та відповідно сплинуть на оборону країни в цілому. Тому, проект закону № 10449 має бути відкоригований в частині передбачених повноважень для ОМС. 

Зокрема, проект закону №10449 пропонує віднести до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад такі делеговані повноваження як:

  1. Забезпечення організації призову громадян на військову службу;
  2. Здійснення під час мобілізації своєчасного оповіщення громадян;
  3. Направлення для проходження базової військової служби, підготовки молоді до військової служби;
  4. Забезпечення прибуття громадян, які залучаються до виконання обов’язку щодо мобілізації, техніки на збірні пункти та у військові частини;
  5. Забезпечення планування та проведення мобілізаційної підготовки;
  6. Забезпечення проведення заходів мобілізації та демобілізації після набрання чинності відповідним Указом Президента, та інше.

Всеукраїнська асоціація громад у своєму висновку до проекту закону №10449 відзначила, що пропоновані повноваження не є властивими місцевому самоврядуванню як представницькому органу громад. Сфера оборони належить до задач та компетенції держави та має забезпечуватись саме державними установами.

© Всеукраїнська асоціація громад